Lifestyle

Šta da radite ako vam urasta nokat?

955views

Urastanje nokta u meso na nožnom palcu vrlo je česta pojava, ali i veoma bolna.

Iako nije opasno, vrlo brzo može preći u upalu i izazvati brojne zdravstvene probleme. Ako želite da spriječite urastanje nokta ili da sanirate povredu, evo šta treba da uradite…

Šta uzrokuje urastanje?

– pogrešno sječenje nokta

– naglo gojenje (u trudnoći)

– stara povreda nokta (deformacija)

– preuska obuća

– ravna stopala (loše gaženje)

Urasli nokat vrlo brzo dovodi do upale mesa pored njega. Ako se ne tretira na vrijeme, upala se može proširiti i prodrijeti u tkivo, a može da vas odvede i do hirurškog zahvata. Mjesto gdje nokat ulazi u meso vrlo lako se može inficirati i zagnojiti pošto se tu stvara otvorena rana koja vrlo sporo zarasta.

Kako liječiti urasli nokat?

Nokat koji počne da urasta u meso vrlo brzo može da izazove upalu. Tada se ne smije dirati, ali čim se upala smiri, treba započeti liječenje. Upala se rješava antibioticima ili antibiotskom mašću (kod prvih znakova upale). Najsigurnije rješenje je odlazak kod pedikira, koji će profesionalno sanirati povredu.

Šta možemo uraditi kod kuće?

Kod prvih znakova upale (otok, bol i crvenilo) napravite kupku od vruće vode i soli i umočite noge 20 minuta ujutro i uveče. So će omekšati kožu i dezinficirati ranicu.

Čim primijetite upalu, u apoteci kupite antibiotsku mast, pa ujutro i uveče, nakon kupke, namažite prst i nokat. Ne obuvajte čarapu već ostavite da mast djeluje što duže.

Kako pravilno sjeći nokte na nogama?

– Nokte treba sjeći ravno, a nikako zaobljeno, odnosno nakoso.

– Ako se sa strane preduboko iseče, nokat se može deformirati i tokom rasta urastati u kožu.