Lifestyle

Svakodnevna zahvalnost

1.5kviews

U svakodnevnim aktivnostima, ljudi vrlo često zaborave na jednu vrlo važnu svar, a to je zahvalnost. Kada spomenemo zahvalnost, prva pomisao se veže uz karakter neke osobe – nezahvanik i sl. Istina je da percepcija zahvalnosti ide u smijeru onih koji to nisu i to kroz našu percepciju nečega što bi netko trebao učiniti zbog nečega. Isto tako, činjenica je da vrlo često mi sami zaboravljamo pravo značenje te riječi.

Foto: Promo

 

Baš danas ću biti zahvalan – govori nam mnogo toga kako bismo se trebali ponašati i kako bismo trebali živjeti. Uputa o ponašanju dolazi kroz naš čin zahvalnosti, a uputstvo kako trebamo živjeti dolazi u jednoj jedinoj riječi – danas.

Neki će reći da su oni zahvalne osobe i da su sposobni osjetiti kada im neko učini nešto zbog čega bi trebali osjećati i pokazati zahvalnost. Ali je li to zaista tako? Dolazi li naš osjećaj zahvalnosti nužno kroz davanje i primanje? Postoje li možda neki segmenti koje smo previdjeli? Odgovor je uvijek i za svakoga od nas potvrdan.

Način života čija primjena je kod svih koji su je praktikovali donijela mnogo usjpeha, pozitivnih promjena i ostvarivanja ciljeva. Koristeći ovaj način u nastavku, moći ćete drugačije percipirati stvari, ljude i događaje.

Naš osjećaj zahvalnosti uvijek i isključivo mora dolaziti iz našeg srca, a počinjemo od samoga sebe. Ukoliko ćete počinjati od sebe, mrzovoljnost, nezadovoljstvo, loša sreća ili neuspjeh postaće stvari prošlosti.

Naime, prvo se zapitajte na čemu ste zahvalni. Možda ste bolesni, izgubili posao, možda vas je na ljubavnom planu sreća izostavila, možda vam roditelji stalno pušu za vrat itd itd. Kako u takvom svjetlu pronaći zahvalnost? Odgovor je – nikako. Vi ne možete funkcionisati u takvom svjetlu jer se sva vaša energija, misli, sav vaš fokus bazira na onome što nemate. Zbog brige o onome što nemamo, zapostavljamo stvari koje imamo i onda one nestanu zbog naše nebrige.

Morate znati da uvijek, u bilo kako lošoj situaciji vi možete izvući nešto korisno za sebe. Takva spoznaja može vam donijeti nov način razmišljanja da zaista uvijek dobijate. Može li osoba koja uvijek dobija biti nesrećna? Jeste li ikada vidjeli dobitnika nagrade da je nesretan? Naravno da niste. Drugim riječima, sreća kao osjećaj vam je uvijek dostupna, uvijek i nepresušivo je prisutna – samo morate postati osoba koja zna i želi biti sretna. I baš zbog te uvijek prisutne mogućnosti za “biti sretan” možda bismo mogli postati i zahvalni na toj mogućnosti.

Takvih primjera ima na stotine svakog dana. Pokušajte kroz slijedeću tehniku malo razmišljati o njima. Vrlo vjerovatno će vam neke stvari iskreno postati jasnije.

Svakog jutra, kroz bezlične svakodnevne jutarnje aktivnosti (odlazak na posao, iznošenje smeća, kuhanje kafe) razmišljate o tome na čemu ste zahvalni. Nemojte ostati na tome, u sebi, u svojim mislima i zahvalite se na tome. Zahvalite se na tome što ste se probudili tog jutra živi, zahvalite se na vremenu, zahvalite se na kafi koju kuhate, na novcu koji imate (koliko god to malo bilo), na ljudima i prijateljima koje volite, poslu kojeg imate, na automobilu, biciklu, svom zdravlju, budite zahvalni što imate ruke, noge, oči… Zahvalite se na svemu što volite i neka to bude zahvalnost iz srca. zaista morate osjetiti sreću što ste u mogućnosti biti zahvalni.

Dalje, zahvalite se na onome što ne volite, svaka loša situacija pokazuje nam koliko smo jaki, sposobni preživjeti ili u najgorem slučaju izdržati. Zahvalite se na ljudima koji vas uznemiravaju, dave, kleveću jer imate mogućnost vidjeti šta i kakvi ne želite postati.

Na kraju zahvalite se na onome što se još nije dogodilo, a predmet je vašeg fokusa na fizičkom ili emotivnom polju. Budite zahvalni što ste upravo sada u fazi dobijanja i realizacije tih ciljeva.

Zahvalnost prema nečemu što se nije dogodilo pomjera barijere vremena nečega što tek treba doći. Ako razmišljate da nešto tek treba doći to ne znači da to sada dolazi. To je vrlo mala nijansa u stavu koja ima uticaj na samu realizaciju. S druge strane vaš Bog, Univerzum ili nešto za šta osjećate da vam daje sve što vam dolazi vidi da vi to živite u ovom trenutku i još više pomaže i daje da se vaš cilj ostvari.

Možda će vam prvih nekoliko dana ovih vježbi zvučati kao nabrajanje. To je u redu. ali neka to nabrajanje zaista bude proces vašeg otvaranja očiju, vaše nove svesti i spoznaje. Ove vježbe mijenjaju energiju kojom zračite, a ta energija je jedan od faktora našeg kako uspjeha, tako i neuspjeha. Vrlo skoro, vaš misaoni obrazac će se promijeniti na nesvjesnom nivou u nešto što će vam zaista donijeti mnogo dobrog u vaš život.

I na kraju, ne zaboravite da Univerzum neće dati nešto nekome ako je ta osoba nezahvalna. Niko ne voli nezahvalnike što već i sami znate. Zašto onda dati nešto nekome ako taj neko to ne cijeni.