Lifestyle

SVAKOM PONEKAD IGRA KAPAK: Nije uvijek to tako BEZAZLENO! Evo kada je to VEOMA OPASNO!

Podrhtavanje očnog kapka nije rijedak fenomen. Svako od nas ga je barem jednom doživio - ali to ne znači da je uvijek i bezazlen.

968views

Radi se o trzanju očnog kapka sa nekontrolisanom kontrakcijom mišića, što je posljedica iritacije nervnih završetaka. Zvanično se naziva blefarospazam. I gornji i donji kapak mogu da podrhtavaju. Taj osjećaj je veoma neprijatan, a najčešći uzroci su stres i premorenost ili izlaganje vjetru i hladnoći.

Ipak, ako se simptom uporno javlja više od mjesec dana i imate osjećaj da je sve češći, to može biti znak da je vrijeme da posjetite doktora. Također, ako se osjećaj “igranja” širi na druge delove lica i ako ga prati oticanje, tada bi odmah trebalo da potražite savjet ljekara.

Ovo su stanja koja kao simptom mogu imati titranje oka. Dok su neka manje opasna i lakše se leče, druga zahtevaju dijagnozu i terapiju:

1) VISOK KRVNI PRITISAK

Pod uticajem naglih promjena krvnog pritiska može doći do iritacije očnog živca, zbog čega kapak počinje da se nekontrolisano grči. Ako vam se to često događa, izmjerite krvni pritisak i potražite pomoć ljekara ukoliko on ostane povišen poslije više od tri mjerenja.

2) SINDROM HRONIČNOG UMORA

Za razliku od opravdane iscrpljenosti, karakteriše ga osećaj umora koji traje duže od šest meseci i bolni limfni čvorovi. Prije dijagnoze sindroma hroničnog umora treba odbaciti sumnju da se ne radi o nekoj drugoj bolesti. Kao najčešći uzroci navode se anemija i nizak krvni pritisak. Žene i muškarci sa stalnim osjećajem umora i podrhtavanjem kapka bi trebalo da prekontrolišu šećer u krvi, hormone štitne žlezde, polne hormone, kao i kompletnu krvnu sliku kako bi se isključili drugi mogući uzroci.

3) NEDOSTATAK MAGNEZIJUMA

Kod nedostatka ovog minerala česti su grčevi u cijelom telu, pa tako i u kapcima. Propratni simptomi su glavobolja i poremećaji sna. Uz dodatak magnezijuma, trebalo bi uzimati i vitamin B.