Showbiz

TUGA DO NEBA: Preminuo čuveni kompozitor Kornelije Kovač

Čuveni srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je danas u 81. godini u Beogradu, a kako prenose domaći mediji muzičar je bio pozitivan na koronavirus i bio je smešten u kovid bolnici u Batajnici.
Kornelije Kovač bio je srpski kompozitor, pijanista i aranžer. Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju “Pusti trotoari” Kovač komponuovao sa samo četrnaest godina, davvne 1956. godine.KORN.png

Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu “Indeksima” 1966. godine, a sa njima je bio na dvomesečnoj turneji u Rusiji.

Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gde je osnovao “Korni grupu”, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije.

Inačenje, njegov deda Kornel Kovač bio je muzičar, radio je i kao dirigent u Subotičkoj operi, dok je otac Josip svirao i bavio se komponovanjem.

Okruženi instrumentima, Kornelije i njegov brat Mihajlo, veoma rano su se zainteresovali za muziku. Međutim, osim klasičnog muzičkog obrazovanja Kornelije se posvetio džeZ i rok muzici, a prvi javni nastup imao je u gimnaziji.

KORNELIJE.png

Ljubav prema muzici nije se tu završavala, već je napisao tri knjige sa muzičkom tematikom “Tamne dirke”, “Falko i druge priče” i “Fusnota”.

Otac je tri ćerke Aleksandre, Kristine i Anje.

Foto: Printscreen