Relationship difficulties
Lifestyle

U ljubavi se nikada ne trebate davati previše,evo i zbog čega

149views

Ukoliko ste vi ta osoba koja u vezi daje više, a vaš partner jako malo, takva dinamika odnosa može imati katastrofalne odnose po vas, piše Bright Side.

Davanje i uzimanje

Čak je i u savršenom odnosu gotovo nemoguće vidjeti partnere koji podjednako uzimaju i daju. I to je normalno. Sasvim je prirodno poželjeti rame za plakanje ili nekoga ko će vam pružiti emocionalnu, pa čak i finansijsku podršku kada prolazite kroz teško razdoblje. Isto tako prirodno je da želite usmjeriti sve svoje vrijeme i trud na osobu koju volite i koja očajnički treba vašu pomoć.

Međutim, može postati nezdravo kad jedan partner čini sve da svom partneru pruži ono što mu je potrebno, dok drugi ne daje ništa zauzvrat.

U početku partner će vam biti zahvalan na pomoći, ali će vremenom to početi uzimati zdravo za gotovo. Počet će vas iskorištavati i morat ćete ih konstantno izvlačiti iz problema koje su sami napravili.

Znakovi da se previše dajete:

– Osjećate da ste stalno odgovorni za svog partnera i imate potrebu da mu stalno pomažete.

– Mislite da se vaš partner ne bi mogao nositi s problemima bez vas, pa tako odgovornost koju osjećate postaje još teža.

– Potrebe vašeg partnera su vam na prvom mjestu, a često svoje probleme stavljate u stranu.

– Mislite da ukoliko prestanete pružati pomoć svom partneru on nećete htjeti ostati u vezi s vama.

Kako štetite sebi?

Sve stvari koje radite za nekoga do koga vam je duboko stalo mogu biti emocionalno iscrpljujuće ako ne dobijete istu količinu vremena, energije i podrške zauzvrat. Osim toga stalna briga za tuđe probleme također može biti iscrpljujuća.

Neprestana briga spriječit će vas da se brinete o sebi i svojim potrebama. To može narušiti vaše mentalno zdravlje i način na koji vidite sebe.

Šta možete učiniti?

Da biste se nosili s ovakvom situacijom, prvo morate priznati sebi da ste u njoj. Zapitajte se zbog čega imate potrebu da se stalno dajete kad ništa ne dobijate zauzvrat. Ako ste u novoj vezi, odmah postavite svoje granice. Nemojte se pretjerano davati prije nego bolje upoznate partnera i prije nego budete sigurni da će vam pružiti podršku koju ste spremni i vi njemu dati.