Nightlife

U Subotu promocija albuma ”SARAJEVO BIG BAND & PRIJATELJI”

Samo četiri dana dijele nas od koncertne promocije albuma "Sarajevo Big Band & prijatelji" koja će se održati u subotu, 3.2. 2017. godine u 20 sati u Domu mladih.

1.1kviews
Posljednje pripreme su u toku i svi željno iščekujemo sjajan program koji će, između ostalog, činiti neki od hitova najpopularnijih bh. bendova: Plavi orkestar, Zabranjeno pušenje, Crvena Jabuka, Letu štuke, Elvis J. Kurtović, čije se pjesme nalaze na dvostrukom albumu ovog benda.

Bh. pop-rok grupe i vokalni solisti iz 60-ih i 70-ih godina imali su priliku sarađivati s big bandovima onog doba, ne samo u zemlji nego i u inozemstvu (Indexi, Cod, Pro arte, Monteno, Čolić, Kurt, itd.).

Grupe i izvođači iz 80-ih, nažalost, nisu imali tu priliku jer je zvuk big banda i revijskog orkestra polako tonuo u zaborav kroz nadolazeće vrijeme.

Svojevrstan bum u autorskom i izvođačkom smislu napravile su upravo grupe 80-ih godina, kroz pokret Novi primitivizam kojem, na usko povezan način, pripadaju i Orkestar i Jabuka, ali i Štuke.

Stoga je upravo ovo logičan slijed izbora autora za materijal albuma “Sarajevo Big Band i prijatelji”, s pomanjkanjem, također, veoma značajnih Merlina, Valentina, itd., ali i prostora za jedan CD. Aranžmane za numere na novom albumu “Sarajevo Big Band & prijatelji” potpisuju mlađi, domaći autori: Nenad Tešić i Bojan Anđić, ističe Marin Gradec, član Uprave “Sarajevo Big Banda”.

Inače, “Sarajevo Big Band” postoji od 2000. godine i baštini tradiciju plesnog orkestra RTV BiH, u kojem su nekada svirali najbolji muzičari bh. pop-rok scene.

U subotu će na koncertu, uz stalne članove “Sarajevo Big Banda”, nastupiti gosti iz Bosne i Hercegovine i regije, ali i gosti iznenađenja.

“Ovaj projekt predstavlja samo dio i početnu fazu jednog šireg projekta koji smo započeli 2015. godine. Objavljivanje CD-a i promotivni koncert materijalizirat će promotivni audio-video materijal koji nam je neophodan za realizaciju serije koncerata “Sarajevo Big Banda” u više zemalja Evrope.

Cilj nam je da u najboljem svjetlu evropskoj publici predstavimo ponajbolji dio bh. pop-rok autorskog muzičkog stvaralaštva, još aktivnih autora, ali i nekih starijih, neizostavnih u ovom kontekstu (Indexi, Kemal Monteno, itd), uz pratnju ‘Big Banda'”, naglašava Marin.

U subotu će orkestrom dirigirati maestro Ranko Rihtman, uvaženi kompozitor, pijanist, dirigent, a inače lider ovog sjajnog orkestra.

Za kraj Marin naglašava: “Osebujni zvuk big banda predstavlja jedan od najviših muzičkih dometa zabavne i džez muzike Evrope i zapadnog svijeta, čiji je naša zemlja sastavni dio već decenijama unazad. Naše ime, “Sarajevo Big Band”, precizno određuje lokaciju, sastav orkestra, te vrstu muzike koju izvodimo, tako da predstavlja svojevrstan, prepoznatljiv brend.

Napominjemo da imamo rješenje Gradske uprave da možemo koristiti ime grada Sarajeva u nazivu orkestra, a Grad Sarajevo pokrovitelj je koncertne promocije “Sarajevo Big Banda”.

Veliki interes vlada za koncert “Sarajevo Big Banda & prijatelja”, a ulaz je besplatan!

Izvor:hayat.ba