Showbiz

Vitamin C ne liječi prehladu, ali zato ovaj mineral čini čuda!

976views
Iako je limun prva stvar za kojom potegnemo kada smo bolesni, čini da se on uopšte nije toliko efikasan u borbi protiv prehlade

Istraživači su dokazali da vitamin C nije najbolji suplement u borbi sa prehladama. Ujmesto njega, trebalo bi da svoju ishranu obogatite jednim pomalo zapostavljenim mineralom.

Čaj od ovog voća možete kupiti u svim prodavnicama za smiješne pare, a ima više vitamina od limuna i narandže zajedno

Dok se većina ljudi u sezoni prehlada i gripa trudi da unosi što više vitamina C, i da u svoju ishranu svakodnevno dodaje ovaj suplement, istraživači smatraju da je potpuno beskoristan.

Naučnici su obradili podatke iz 67 studija kako bi otkrili šta se pokazalo najefektivnijim sredstvom u borbi sa prehladama.

Prema studiji objavljenoj u “Kanadskom medicinskom žurnalu”, tradicionalna ljekovita sredstva poput ehinacee, ženšena, gela za olakšavanje otežanog disanja i lijekova za kašalj nemaju jasne koristi, dok antibiotici ponekada mogu da izazovu više lošeg nego dobrog.

Također, oni su dokazali da jedino konzumacija cinka može da pomogne u prevenciji i liječenju infekcija.

– U najmanje dva testa dokazali smo da djeca koja su uzimala od 10 do 15 miligrama cink-sulfata dnevno su imali niže stope prehlade i manje odsustva u školi zbog prehlade, istakao je doktor Mišel Alan, iz odjeljenja porodične medicine sa Univerzitata Alberta.

Iako je studija sprovedena na djeci, istraživači su potvrdili da nema razloga zašto bi cink trebalo da djeluje samo na djecu, a ne na odrasle.

Što se tiče vitamina C, naučnici su istakli da najpopularniji vitamin u svetu, za koji postoji uvreženo mišljenje da se najbolje bori sa virusima i bakterijama, nema efekat na uobičajene prehlade, sem što može da skrati trajanje infekcije.

Izvor: telegraf.rs