Lifestyle

Vrijeme je da ovih pet najčešćih mitova o seksu postanu povijest

581views

Od toga da ne možeš dobiti STD s kondomom do toga da muškarci imaju veći seksualni nagon od žena, uz seks i seksualno zdravlje veže se čitav niz mitova koje mnogi uzimaju kao činjenice. A nije ni čudno kada u školama umjesto seksualne edukacije klince uče o bezgrešnom začeću.

Redakcija portala “Idesh” izabrala je pet najčešćih mitova o seksu koje su stručnjaci debunkirali.

Mit #1: Ne možeš dobiti spolno prijenosnu bolest ako koristiš kondom.

Iako su kondomi visoko učinkoviti u sprečavanju prenošenja seksualno prenosivih bolesti kroz tjelesne tekućine, poput gonoreje ili HIV-a, manje su učinkoviti u sprečavanju infekcija dobivenih kontaktom kože na kožu, poput HPV-a ili herpesa, prema Američkom udruženju za seksualno zdravlje.

Ovo nikako nije adut onima koji (još jedan mit) ‘izbjegavaju kondome jer su alergični’ ili misle da su kondomi beskorisni – naprotiv. Oni još uvijek, osim neželjene trudnoće, sprječavaju u potpunosti neke ili smanjuju rizik od drugih spolno prenosivih bolesti.

Mit#2: Muškarci žele seks više od žena.

Prema nizu studija iz 2016. godine, muškarci obično podcjenjuju koliko često njihove dugogodišnje djevojke ili supruge žele seks. Istraživanje provedeno iste godine također je otkrilo da 71 posto anketiranih žena kaže da bi željele više seksa u narednoj godini.

Možda se čini da muškarci imaju viši libido samo zato što oni češće razmišljaju o seksu, ali ne postoji niti jedno mjerenje spolnog nagona, te se tu tek radi o pretpostavci, dok razina seksualnog nagona ovisi od osobe do osobe. Nedavno smo također razbili jedan mit o tome kako muškarci češće posjećuju sex shopove.

Mit#3: Žene obično dožive orgazam od penetracije.

Istraživanje iz 2015. godine objavljeno u časopisu Journal of Sex pokazalo je da je samo 18 posto žena izjavilo kako im je sama penetracija dovoljna za orgazam. To bi značilo da većina žena ne može doživjeti orgazam bez stimulacije klitorisa, što znači da nije dovoljno samo „staviti pravu stvar na pravo mjesto i učiniti to često.“ Ako nakon seksa moraš pitati – jesi li svršila, odgovor je uvijek ne. Osim kada je da, ali tada, gotovo sigurno, laže da ne povrijedi tvoj krhki ego.

Mit#4: Žena ne može ostati trudna ako menstruira

Ako žena ima „pravu menstruaciju“ što znači da je ovulirala prije 14 dana, to znači da tijekom menstruacije nema jaja za oplodnju i da, tehnički je (gotovo pa) nemoguće zatrudnijeti jer do sljedeće ovulacije treba minimalno tjedan dana, ovisno o danu ciklusa, a toliko dugo ni sperma u najboljoj formi ne može opstati živa.

No, postoji problem s generalnom izjavom „ne možeš zatrudnjeti dok imaš mengu“, jer ponekad žene imaju krvarenje koje nije povezano sa stvarnom menstruacijom, već se može raditi i o infekcijama ili hormonskim promjenama koje također mogu uzrokovati krvarenja koja nisu prava menstruacija i prilikom kojih je trudnoća moguća.

Mit#5: Seks utječe na sportske izvedbe

Godinama su menadžeri i treneri vrhunskim sportašima zabranjivali seksualne aktivosti prije važnih natjecanja, iz straha da će njihov nastup biti slabiji. Ukoliko se profesionalno bavite sportom, razveselit će vas vijest da to uopće nije slučaj. Najnovija istraživanja pokazuju da seks dan prije sudjelovanja u sportskom natjecanju ne utječe na fizičku izdržljivost.

Međutim, može utjecati na psihičku. Ako su sportaši previše tjeskobni i nemirni noć prije nekog događaja, upravo seks može biti opuštajuća distrakcija koja će imati pozitivan psihološki učinak na dan natjecanja.

Ekstra dokazi? A ono… Bob Beamon je srušio rekord u skoku u dalj, a noć prije je bio zauzed pod plahtama.

Smatrajmo ove mitove dijelom povijesti. I širite istinu.