Zanimljivosti

Zašto je kiseli kupus koristan za žene

851views

Kiseli kupus je tradicionalno jelo koje se konzumira tokom jeseni i zime. Rijetko koja osoba ne voli kiseli kupus, ali je ovaj delikates naročito koristan za žene. Svježi kupus fermentacijom postaje dodatno obogaćen vitaminima i novim vrijednim supstancama, koje ostaju u gotovom proizvodu još 10 mjeseci

Trezor vitamina

Kiseli kupus sadrži skoro sve vitamine koji su neophodni za zdravlje: B1, B2, B3, B6, K, U, i vitamin A. Zahvaljujući njima, kiseli kupus je dobra preventivna mjera protiv mnogih bolesti gastrointestinalnog trakta. Najviše u kiselom kupusu ima vitamina C, do 20 mg u 100 grama kupusa. Zahvaljujući njemu, tijelo se bolje odupire raznim virusima, brže se izbori sa infekcijama, što je posebno važno u jesen i zimu.

Poboljšava varenje

Proces fermentacije uključuje kisele-mlečne bakterije. Kada zajedno sa kupusom, uđu u crijevni sistem, onda normalizuju rad, poboljšavajući mikrofloru. Zbog toga redovna konzumacija kiselog kupusa pomaže u eliminaciji disbioze. Još jedan sastojak kiselog kupusa je mliječna kiselina – efikasno se bori protiv opasnih bakterija, uključujući E. coli. Takođe, nutricionisti preporučuju uključivanje ovog čudotvornog proizvoda u vašu ishranu, ako vam je potrebno da umanjite nivo holesterola u krvi. Pored toga, kiseli kupus može čak smanjiti rizik od razvoja tumora.

Kiseli kupus za mršavljenje

Sam kupus je dijetetski proizvod, a u svojoj kiseloj formi nema mnogo kalorija, tako da se ovaj proizvod može konzumirati tokom perioda gubitka težine. Nutricionisti kažu da ima čudotvorne osobine pročišćavanja organizma.  Slana voda od kiselog kupusa je efikasna u toksikoziji, pomaže budućim majkama da se oslobode neugodnog osećaja mučnine.

Za ljepotu

Kiseli kupus je neophodan za žensko tijelo zbog joda i nikotinske kiseline, koji na kraju ojačavaju nokte i daju sjaj kosi. Često se fermentisani kupus koristi za kozmetičke svrhe u obliku maske za lice jer zasićujuće kožu vitaminima. Komponente u kiselom kupusu vlaže i sužavaju pore kože. Osim toga, uz pomoć kiselog kupusa možete se boriti protiv pjega, ako redovno pravite losione.

Uprkos svim pomenutim korisnim svojstvima kiselog kupusa, u nekim slučajevima može ipak biti štetan, jer ima visok sadržaj organskih kiselina. Zbog kiselog soka nije preporučljivo da ga konzumiraju ljudi koji imaju: problema sa pankreasom; hipertenzijom; sa kamenjem u žuči; sa čirom želuca. Ako patite od ovih bolesti, prije konzumiranja kupus treba temeljno isprati od slanog rastvora

Izvor: ljepotaizdravlje.ba