Zanimljivosti

Zašto je poželjno ponekad popiti čašu crnog vina

1.3kviews

Ako pijete crno vino onda ne morate da brinete. Naučno je dokazano da crno vino ima određene zdravstvene prednosti i zato je poželjno popiti po 2 decilitra vina dnevno. Podsjećamo Vas da u ispijanju pića treba biti umjeren jer u suprotnom možete postati zavisni i samim tim ugroziti zdravlje.

Foto: Promo

Zdravstvene prednosti  crnog vina:
–    Crno vino je zdravo za sve srčane bolesti. Sadrži resveratrol, sastojak koji sprječava stvaranje krvnih ugrušaka koji začepljuju krvne sudove i mogu dovesti do srčanog udara. Druga dva jedinjenja kao što su flavonoidi i saponini, takođe prisutni u crnom vinu, mogu da Vas zaštite od kardiovaskularnih bolesti.
–    Slijedeća prednost  crnog vina jeste da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Istraživanja koja su 2005 godine sproveli Udruženje dijabetičara Amerike su pokazala da umjereno konzumiranje crnog vina snižava razvoj dijabetesa tipa 2.
–    Studije Columbia Universitety su takođe dokazale da crno vino može da za 50% smanji rizik od pojave moždanog udara.
–     Ukoliko redovno pijete po dva decilitra crnog vina možete za 45% da smanjite rizik od pojave raka debelog crijeva. Ovo su uspješno dokazale studije koje je sproveo Stony Brook University.
–    Antioksidanti prisutni u crnom vinu utiču na jačanje imuniteta i samim tim štite od prehlade i gripa. Ovo vino se često koristi i u bržem liječenju infekcija.
–    Crno vino sadrži jedinjenje piceatanol koje sprječava taloženje masnih naslaga i time podstiče mršavljenje.
–    Posljednja zdravstvena prednost  crnog vina jeste da obezbjeđuje ravnotežu između dobrog i lošeg holesterola u organizmu, na taj način što povećava nivo dobrog holesterola ( HDL) i čisti ili uklanja loš holesterol ( LDL).