Zanimljivosti

Zašto je važno da konzumiramo cimet?

853views
advertising banner

Cimet je vrlo jeftin začin, a za vaše zdravlje može mnogo toga da učini.

 

Kontroliše nivo šećera u krvi

Nekoliko studija je pokazalo da cimet povoljno utiče na nivo šećera u krvi. Cimet je i popularan prirodni lijek koji koriste osobe koje pate od dijabetesa.

 

Liječi gljivične infekcije

Istraživanja su pokazala da je ulje cimeta efikasno u liječenju infekcija uzrokovanih kandidom, poput Candida tropicalis, Candida albicans, Candida krusei, C. parapsilosis, and C. orthopedics.

 

Ublažava simptome izazvane trovanjem

Cimet ima jako antibakterijsko dejstvo, pa je odličan u liječenju stomačnih problema izazvanih salmonelom i Ešerihijom koli. Mljeveni cimet, ulje ili čaj od cimeta, efikasni su u neutralisanju stomačnih problema.

 

Pomaže u liječenju simptoma sindroma iritacije crijeva

Cimet drastično smanjuje neprijatne simptome kod sindroma iritacije crijeva, naročito pomaže kod nadutosti. Ova biljka podstiče varenje i pomaže u liječenju bakterijskih infekcija. Pored toga, cimet je i odličan lijek protiv grčeva u stomaku.

 

Cimet pomaže kod osteoporoze i artirtisa

Cimet je bogat manganom koji pomaže u izgradnji kostiju, krvi i vezivnih tkiva u tijelu. Osobe koje imaju manje mangana u organizmu češće oboljevaju od osteoproze i artritisa. Kod bolova usled artritisa može vam pomoći masaža uljem cimeta ili ispijanje čaja od cimeta.

 

Utiče na kognitivni razvoj i pamćenje

Redovnim konzumiranjem cimeta štitite zdravlje mozga i poboljšavate koncetraciju.

Izvor: kurir.rs