Zanimljivosti

Zašto veoma često provjeravamo mobitel?

Novo istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da jedan prosječan Britanac provjeri svoj telefon oko 10.000 puta u godini dana, ali da je čak 4.000 puta to više iz navike nego iz potrebe.

687views
advertising banner

Anketa među korisnicima pametnih telefona pokazala je da mobilni otključavaju 28 puta svaki dan, od kojih se njih 10 smatraju navikom, jer koriste mobilni bez ikakve potrebe za informiranjem, druženjem ili zabavom.

Jedan od deset ispitanika rekao je da koriste telefon do 60 puta na dan, a trećina je sebe nazvala zavisnikom od pametnog telefona, prenosi Daily Mail.

Od aplikacija koje se koriste, Facebook je ispao najpopularnija, a ne zaostaju ni WhatsApp, Gmail, eBay, YouTube i Facebook Messenger. Što se tiče aplikacija koje su im najkorisnije, većina je odabrala Google Maps, a i WhatsApp i Gmail su prestigli sve društvene mreže na ovoj ljestvici.

Prosječan Britanac ima dvije aplikacije za društvene mreže instalirane na svom mobitelu, a 40 posto njih reklo je da im je Facebook najdraža. Iza njega slijede aplikacije Instagram i Twitter.

Ispitanici svakodnevno otvore najdražu aplikaciju na mobilnom 12 puta i koriste je 17 minuta, dok prosječan korisnik potroši skoro cijeli sat dnevno koristeći svoj mobilni.

Izvor: hayat.ba