Showbiz

Životna priča pjevačice Željke Jurišić: Ljubav prema muzici naslijedila od oca, zbog trudnoće napustila popularni show

267views

Pjevačica Željka Jurišić dobro je poznato ime ljubiteljima narodne muzike širom regiona, ali i u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Holandiji… Cijelu karijeru ova 46-godišnja pjevačica iz Živinica gradila je na kvalitetu svog glasa i tako je i osvojila simpatije publike. Učešćem u Zvezdama Granda, a potom i u showu „Nikad nije kasno“, u kojem je osvojila treće mjesto, samo je još jednom dokazala svoje pjevačke kvalitete i da se strpljenje isplatilo.

 

Jurišić je imala zanimljiv životni i pjevački put, a ljubav prema muzici, kako kaže, naslijedila je od oca Rusomira.

– Moj otac je bio jako dobar pjevač, ali je više volio policiju i okrenuo se na tu stranu. Uvijek je bio strog ali pravedan, a, kada bi pjevao za svoju dušu, svi su imali samo riječi hvale. Već u osnovnoj školi pokazala sam ljubav prema pjevanju i bila sam uglavnom najbolja u horu. Muzičko mi je bilo najdraži predmet. Uslijedilo je učešće na takmičenju pjevača amatera, na koje sam se prijavila na nagovor prijatelja i osvojila sam drugo mjesto. Polako su počeli dolaziti pozivi i vremenom se moja velika ljubav i hobi pretvorio u posao od kojeg danas živim. Od narodnjaka ne bježim, jer sam čist narodnjak u duši – kaže Željka Jurišić.

 

Idol i uzor u muzici joj je bila i ostala Amela Zuković, iako je mnogi posljednjih godina upoređuju sa Šemsom Suljaković. Upravo joj njihove pjesme najviše traže da pjeva na nastupima.

– Niko ne može sa Amelom. U Zvezdama Granda „nabacili“ su mi da sam nasljednica Šemse Suljaković, ali Amela mi je broj jedan. Volim pjevati pjesme Šemse Suljaković, pogotovo one najteže „Ja nisam žena“, „Javi se otjeraj tugu“, ali… Ne želim biti ničija kopija i to ću pokazati u narednom periodu. Veliku popularnost mi je donijelo učešće u muzičkim takmičenjima prije nekoliko godina. Zvezde Granda su mi bile odskočna daska, a prvo učešće u ovom popularnom takmičenju sam prekinula zbog trudnoće. Najveća podrška u tom takmičenju mi je bila Viki Miljković sa kojom sam se vremenom i sprijateljila. Pojavljivanjem u showu „Nikad nije kasno“ ponovo sam osvojila simpatije i na kraju zasluženo osvojila treće mjesto. Da nikada nije kasno potvrdit ću publici i svojim novim pjesmama koje pripremam sa provjerenim autorima Jasminom Mangafićem, Sanelom Kopić i Merhatom Muračevićem. Za spotove će biti zadužen režiser Dalibor Mrdić – kaže Željka koja će sredinom maja učestvovati na festivalu Majsko ljeto u Beogradu sa pjesmom “Varalica”.

 

Jedno vrijeme sa porodicom je živjela u Njemačkoj, ali se brzo vratila nazad za Bosnu i u svoje rodne Živinice.

 

– Otišli smo u Njemačku da pokušamo zbog djece. Nismo izdržali ni tri mjeseca. To je bilo 30. augusta 2021. i već 15. novembra smo bili kući. Jednostavno smo vidjeli da to nije za nas. Otada ovdje nismo stali sa poslom, a tamo nismo izlazili iz kuće. Nije Njemačka za nas, za nas je Bosna i Hercegovina. U Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Sloveniji i drugim zemljama smo samo poslovno, a, što se tiče života, samo Bosna. Nismo navikli na taj život i tempo. Volimo da se družimo sa ljudima i vidjeli smo da nigdje nema života kao što je u Bosni. Poslovno ostajem dio dijaspore, volim da dođem u Evropu, ali da živim u njoj ne. Moja gostovanja su od polovine septembra do polovine marta uglavnom vezana za evropska gostovanja, a onda sam stalno u BiH – kaže pjevačica.

Velike zasluge za njenu karijeru, kako ističe, ima suprug Idriz koji je preuzeo i menadžerski dio posla.

 

– Da nije Idriza nikad ne bih bila ovo što jesam. On je uz mene sve vrijeme. On je moja snaga, moj neiscrpni izvor pozitivne energije. To međusobno poštovanje i povjerenje je veoma bitno. On je meni sve u životu uz naše troje djece. Devedeset posto poslova on završava, a moje je samo da dođem i da otpjevam. Jednostavno smo se pronašli u životu. Sve uspjehe, radosti, ali i tuge dijelimo zajedno, a to je najbitnije, da čovjek u životu ima nekog na koga se stopostotno može osloniti. Kada su u pitanju djeca teško da će neko nastaviti porodičnu tradiciju. Andreja je pokazivala ljubav prema muzici i i lijepo pjeva, ali je život odveo na drugu stranu. Nedavno je napunila 21 godinu i postala je vojnik Armije Bosne i Hercegovine. Ostalo dvoje djece su antitalenti za muziku. Emir ima 13 godina, već je visok dva metra i trenira košarku, dok sedmogodišnja Mia trenira ritmičku gimnastiku – kaže na kraju Željka.