Zanimljivosti

ZNATE LI ŠTA NIKAKO NE SMIJETE NA FACEBOOKU? Mnogi to rade, a ne shvataju da čine zlo sami sebi

837views
Facebook je priznao kako isključivo pasivno korištenje njihove društvene mreže može dovesti do društvene izoliranosti.

Facebook je uzvratio udarac znanstvenicima i stručnjacima IT industrije koji su kritizirali najveću svjetsku mrežu društvenih medija, kao i njene konkurente zbog transformiranja ponašanja ljudi i načina na koji izražavaju emocije, piše Daily Mail.

Ključ je u aktivnom korištenju tehnologije

Facebook je u objavi na svom korporativnom blogu izjavio kako društveni mediji mogu biti dobri za ljude ako koriste tehnologiju na aktivan način, poput razmjenjivanja poruka s prijateljima, a ne pasivno, tj. samo čitanjem objava drugih ljudi. “Naša istraživanja, kao i druga akademska literatura govore kako sve ovisi o načinu na koji koristite društvene medije”, navedeno je u blogu Facebooka, gdje je ujedno i priznato kako ipak postoje i negativne posljedice društvenih medija na koje su upozorila neka akademska istraživanja.

Facebook smatra kako su ‘opasnosti’ pretjerane

No Facebook je dodao i kako ta istraživanja ne govore “cijelu priču”. Zatim je naveo druga istraživanja u kojima se navodi kako bi opasnosti od društvenih medija mogle biti pretjerane, te da oni nude i potencijalne koristi ako se pravilno koriste. “Mi zapošljavamo socijalne psihologe, socijalne znanstvenike i sociologe, te surađujemo s vrhunskim učenjacima kako bi što uspješnije učinili Facebook mjestom koje doprinosi na pozitivan način”, navedeno je u objavi bloga, koju su napisali Facebookov direktor za istraživanja David Ginsberg i znanstvenica Moira Burke.

“Istraživanje je pokazalo kako se sve svodi na način na koji koristite tehnologiju. Na primjer, na društvenim medijima možete samo pasivno čitati objave drugih ljudi, kao da gledate TV, ili možete imati aktivnu interakciju s prijateljima, slati si poruke i komentirati jedni drugima objave. Baš kao i pri osobnom kontaktu, interakcija s ljudima do kojih vam je stalo može biti korisna, dok ako samo sa strane promatrate druge, onda ćete se osjećati lošije.”

Sve više napada na društvene medije

Ovo je drugi put u tjedan dana da Facebook javno brani svoj poslovni model, kojeg se optužuje da djeluje na način na koji korisnici obraćaju pažnju kako bi povećao svoje prihode od oglašavanja. Tako je u utorak ova firma objavila izjavu u kojoj se navodi kako bivši direktor Chamath Palihapitiya, koji je javno okrivio Facebook da “uništava način na koji društvo djeluje”, ne radi kod njih već šest godina te nije upoznat s nedavnim naporima tvrtke da se popravi. Palihapitiya je u četvrtak promijenio svoje mišljenje, te je napisao kako je Facebook “sila dobra u svijetu”.

Izvor: net.hr