Lifestyle

Znate li zbog čega je prestao da vam se dopada omiljeni parfem?

909views

Toliko ste ga voljeli i ni jedan drugi parfem nije mogao da ga zamijeni, a onda od jednog trenutka to uopšte nije više to i počinjete da tražite neku drugu mirisnu notu.

 

Starenje

Sa starenjem, se smanjuje percepcija mirisa, pa žene s godinama često nesvjesno koriste jače parfeme.

 

Emocije

Parfem često djeluje kao vremeplov i to u jednom pravcu – u prošlost. Često parfeme povezujemo s određenim događajem, tako da, ako vas taj miris podsjeća na neki događaj koji vam je izazvao razočaranje, tugu ili ljutnju, može da vam postane odbojan.

 

Trudnoća

Tokom trudnoće,  ne samo da se mijenja žensko tijelo, nego i njeno čulo mirisa i ukusa. Istraživanja pokazuju da je od početka do kraja trudnoće većina žena osjetila hormonske promjene. Nivo estrogena počinje da raste ubrzo nakon začeća, a posljedica toga je i netolerancija ukusa i mirisa koji su, prije trudnoće čak bili jedan od favorita.

 

Pretjerivanje

Imate li prijateljicu koja obožava svoj parfem pa ga nanosi u tolikoj mjeri da potpuno zasjenjuje sve druge mirise? Čak i ako vam se nekada sviđao taj miris, vjerovatno vam usljed tolikog pretjerivanja, više neće lijepo mirisati pa čak može početi da izaziva osjećaj mučnine.