Lifestyle

6 kafe brendova i 15 handmade čokolaterija na prvom Sajmu Kafe i Čokolade u Tuzli

222views

Najslađa manifestacija ove godine u Tuzli – 1. Sajam Kafe i Čokolade održaće se od 16. do 18. 05.2024 g. u HKC „Sveti Franjo“.

Na Sajmu će se predstaviti 6 poznatih kafe brendova te 15 handmade čokolaterija iz regiona.

Ideja za organizovanje ovog jedinstvenog događaja javila se davno, otkrio je na današnjoj press konferenciji idejni tvorac sajma Edis Bajić:

“Ova ideja je stara godinama. U februaru mjesecu smo počeli organizaciju. Hoćemo da slatke ukuse čokolade i lijepe mirise kafe dovedemo u ovaj grad. Ja sam presretan jer će moja ideja konačno ugledati svjetlo dana. Osim toga, imat ćemo takmičenje barista, kviz takmičenje sa Dejanom Kotigom”- rekao je on.

“Dali smo podršku onima koji do sada nisu imali priliku se pokazati i iskazati na sajmovima. Imamo dva proizvođača lješnjaka iz Banja Luke, jednu vegansku čokoladu iz Banja Luke, proizvođača lješnjaka iz Prnjavora i njihove proizvode. Imamo iz naše Tuzle čokolaterije koji čuda prave, sa nama je i Papi Gelato koga ne trebamo dodatno predstavljati. Dolazi nam i čokolaterija “Rajska ptica” iz Zagreba te Cvetna Mafineriju iz Lazarevca u Srbiji, a i API Riznica iz Živinica sa jedinstvenim proizvodom – „čoko med“- naglasili su organizatori iz UG „Activus“.

Ono što svakako privlači pažnju je i logo i kompletan vizuelni identitet Sajma za koji je zaslužan Damir Pirić, koji je rekao da je ovo bio zahtjevan zadatak jer nije obuhvatao uobičajenu paletu boja:

“Nije bilo lako zapakovati tu ideju u grafički oblik. Kafa i čokolada dolaze upakovane u vrhunskim pakovanjima. Dugo smo tražili kako da to izgleda. Kafa i čokolada su sinergijski povezane. Na kraju, koristili smo paletu nesvakidašnjih boja. Ja sam zadovoljan”- rekao je Pirić.

Almedina Ćudić iz UG „Activus“ rekla je da je uložen veliki trud i napor da se organizuje ovaj sajam:

“Ideja je nastala ko i svaka druga dobra ideja. Čokolada je više od slatkiša, kafa je više od napitka. Kod nas kafa okuplja ljude i zbližava. I to želimo pokazati u našem gradu”- izjavila je Ćudić.

Ovaj projekat je dobio podršku i od Turističke zajednice grada Tuzle te je u programu “Proljeća u Tuzli”:

“Marljivo radimo na tome da obogaćujemo sadržaj u našem gradu, da našu Tuzlu učinimo što atraktivnijom destinacijom. Trudimo se da, prije svega, nama koji ovdje živimo, ovaj grad bude ugodan i lijep, a da bude i onda atraktivan svim našim gostima”- izjavila je Amra Jaganjac, ditrektorica Turističke zajednice grada Tuzle.

Sajam svečano „otvara svoje kapije“ u četvrtak u 17 sati, dok u petak i subotu počinje sa radom od 10 i traje do 20 sati, nakon čega (i u petak i subotu) počinje od 20h Kviz sa Deanom Kotigom.

U okviru cjelodnevnih aktivnosti Sajma osim degustacije kafa i čokolada očekuje vas i likovna kolonija srednjoškolaca na temu „Kafe i Čokolade“, koncerti učenika Srednje muzičke škole, druženje za djecu sa animatorima iz ekipe ProFun Events i druženje sa knjigama u organizaciju NUB „Derviš Sušić“ Tuzla.

Pored informacija u vezi ovog Sajma danas smo i ekskluzivno saznali da će Tuzla naredne godine biti domaćin više dnevnog regionalnog kviz takmičenja.

Nama samo ostaje da vam poželimo Dobrodošlicu na 1. Sajam Kafe i Čokolade!