Zanimljivosti

Ljubite se što više – jer je ljubljenje zdravo!

1.4kviews

Poljubac je univerzalan jezik ljubavi. Većina ljudi će se složiti da nema ljepšeg osjećaja nego kada vas ljubi neko koga volite. Jezik je odraz intimnosti, emocija i bliskosti, a za mnoge znači više nego riječi.

Foto: Promo

 

Ali, pored svega toga ljubljenje ima koristi za koje možda ranije niste ni čuli.

 

1. Ljubljenje za zdravo srce
Naučnici tvrde da poljubac normalizuje krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Tako štiti srce i cijeli krvni sistem.

 

2. Ljubljenje za vitko tijelo
Ljubljenjem se sagorijevaju kalorije. Tako se tokom jednog poljupca koji traje 5 sekundi može potrošiti oko 12 kalorija. Ako se gleda na duge staze, sagori se značajan broj kalorija. Stoga, ako želite trošiti kalorije dok uživate, ljubite se.

 

3. Ljubljenje za bolje raspoloženje
Ljubljenjem se povećava nivo oksitocina, hemikalije koja na prirodan način umiruje tijelo. Osim toga, povećava se i nivo endorfina, hemikalija koje utiču na dobro raspoloženje. Pored svega toga, povećava se i nivo dopamina, koji pojačava osjećanje ushićenja.

 

4. Ljubljenje za podmlađeno lice
Kada se ljubite aktivira se jako puno mišića lica i poboljšava protok krvi u njima. Povećan krvotok u licu pravi adekvatne oksigenacije i izbacuje nepotrebne materije, i na taj način se lice održava mlado i lijepo.

 

5. Ljubljenje za zdrave zube
Ljubljenje podstiče proizvodnju pljuvačke, koja potom bukvalno može da opere bakterije sa vaših zuba.

 

6. Ljubljenje smanjuje simptome alergije
Tokom ljubljenja smanjuje se nivoe proteina IgE koji aktivira kihanje i sve ostale neprijatnosti koje alergija sa sobom nosi.