Indija je pravi raj za vegetarijance, jer ima veliki broj tradicionalnih jela koja ne uključuju meso. Bez brige gurmani, moći ćete sa lakoćom naći i ukusne mesne specijalitete, najčešće od piletine ili govedine.Jedino što se očekuje od vas je da budete voljni da eksperimentišete sa ukusima, ako vam se jedno jelo ne dopadne, nemojte odustati od čitave kuhinje i tražiti hranu koja je bliža zapadnjačkoj.

Preporučujemo vam da jedete na pijacama, jer se tamo hrana priprema pred vašim očima, a i dosta je jefitnija u odnosu na onu koju ćete naći u restoranima. A da ne govorimo o ukusima, koja će sasvim sigurno izenaditi vaša nepca. Zabluda je da su sva indijska jela prezačinjena, iako, naravno ima i takvih. Indijac će reći da nisu njihova jela prezačinjena nego da su naša bezukusna.

U svakom slučaju ne možete reći da ste bili u Indiji i stvarno doživeli njen duh ako niste probali 9 specijaliteta indijske kuhinje o kojima će nadalje biti reči.

SAMOSA

Iako ju je u Indiju doneto uz prodor islama i Mogulskog carstva, ovo jelo se toliko popularizovalo da je postao neizostavni deo indijske tradicije. U pitanju je samosa. Može se jesti kao užina, kao meze, ili glavno jelo. Predstavlja jedno od najpoznatijih vegetarijanskih specijaliteta, iako postoje i verzije punjene sa mesom, ipak se više jedu oni sa povrćem ili sirom.

Samosa je testo prženo u dubokom ulju punjeno sa povrćem. Za dodatan ukus se može napraviti i tamarind pasta. Testo se prži dok ne postane hrskavo i rumeno. A punjenje se obično sastoji od krompira, sočiva, graška, belog i crnog luka, mlevenog mesa, sira. Nemojte se iznenaditi ako budete videli samosu punjenu nudlama.

ROGAN JOSH

Rogan josh potiče iz Kašmira i odatle je prenet u Indiju, gde su ga Indijci sebi prilagodili i unapredili. Pravi se od dinstane jagnjetine isečene na kocke, dodaje se crni luk, vlašac ili beli luk, jogurt i đumbir.

9 specijaliteta indijske kuhinje Disko Drugar1

Kada se povrće i meso prodinstaju, onda se stavljaju začini: klinčić, lovorov list, kardamom i cimet. Ako želite tradicionalniju kašmirsku verziju dodajte čili, od koje će jelo poprimiti prepoznatljivu crvenu boju. Ukoliko smatrate da bi vam to bilo previše, ovo jelo će sasvim dovoljno biti začinjeno i bez čilija.

BIRIJANI

Koji god deo Indije da posetite nema šanse da na jelovnicima ne zateknete birijani. Ovo jelo je osvojilo čitavu južnu Aziju, a svuda je malo drugačijeg ukusa. Jelo je zapravo veoma prosto i možete ga sami napraviti.

Naime, birijani se pravi od belog pirinča i meša se sa jajima, mesom ili povrćem. Možete se opredeliti za jedno ili za sva tri, jelo u potpunosti prilagođavate sebi. Ono što ovo jelo ipak čini specifičnim jesu začini: šafran i kari, koji se uvek dodaju i daju jelu tu posebnu aromu.

Birijani je poreklom iz Arabije i raširilo se celim Azijskim i Afričkim kontinentom, tako da nije specifično samo za Indiju. Možete ga jesti i na Tajlandu, Filipinima, Južnoafričkoj republici, Singapuru, Indoneziji i Burmi.

PUTER PILETINA

Puter piletina se tradicionalno sprema u ovalnoj peći od gline, u Indiji poznatija kao tandur. Ali pored toga može se grilovati, peći ili pržiti, ali računajte da će i ukus tada biti malo drugačiji.

Soft se pravi od paradajza, belog luka i kardamona. Ovi sastojci se kuvaju dok se ne sjedine u crvenu kašu. Pulpa se pročisti i onda ostaje samo tečni soft, kome se dodaje puter, khoa (mlečni proizvod nalik na siru). Za kraj, ovo već ukusno jelo treba začiniti sa prstohvatom kumina, klinčića, cimeta, korijandera, bibera i asafoetide.

Ovo je samo osnovni recept koji je potekao iz Pandžaba. Svaki region se razlikuje po recepturi ovog jela i svuda mu se dodaju različiti začini ili dodaju još neki sastojci.

DOSA

Dosa je jelo koje potiče iz južnog dela Indije; međutim, toliko je ukusno da se veoma brzo proširilo sve do severa, te predstavlja jelo koje možete probati u bilo kom gradu ovog potkontinenta.

Palacinka na indijski nacin Disko Drugar

U suštini, dosa predstavlja palačinku, ali to nije obična palačinka i sigurno nije onakvog ukusa na koji ste se navikli. Naime, sprema se od fermentisanog testa od pirinča i urada, odnosno crnog sočiva. U Indiji generalno se dosta jela pravi upravo od sočiva, jer se brzo kuvaju i prilično lako spremaju.

Služi se sa čatnijem (sos ili osnova za sos koja se sastoji od krastavaca, jogurta, kikirikija, mente i paradajza) ili sa gulašem od povrća.

U ovoj zemlji se uopšte ne jede hleb onako kako smo mi navikli, već se obično pravi u obliku palačinke i prilično je tanak i hrskav. Peku se ili na tavi ili u dubokom ulju.

MATAR PANEER

Matar Paneer nam dolazi sa severa Indije i predstavlja jedno od najpoznatijih vegetarijanskih jela u ovoj državi. Za osnovu se uzima beli pirinač koji se kuva odvojeno od ostatka jela. Ostali sastojci su grašak, domaći sir (paneer), sos od paradajza i mešavina ljutih začina.

Umesto pirinča može se jesti i sa nekom vrstom indijske testenine kao što su: naan, paratha, poori ili roti u zavisnosti od regiona u kome se nalazite.

Ovde nije uopšte teško naći sir domaće proizvodnje. Kao što već možda znate, krave su u Indiji svete životinje. One slobodno šetaju njihovim ulicima i imaju takoreći status kućnih ljubimaca. Ljudi ih maze, daju im hranu, one daju mleko svojoj teladi, ali i ljudima, pa se tako pravi taj domaći sir. Upravo zato se krava smatra svetom životinjom, jer daje ljudima mleko.

MALAI KOFTA

Ovo veoma ukusno jelo predstavlja još jednu poslasticu za vegetarijance, kao i za one koji bi da probaju nove ukuse. Malai kofta označava vegetarijanske ćufte. One se prave od mešavine povrća: krompira, pasulja, šargarepe, graška i kukuruza. Svi sastojci se skuvaju pre nego što se sjedine, a onda im se doda biljni sir (tofu) ili sir sa sličnom teksturom, koji pomaže da se ćufte oforme.

Odlično se kombinuje uz paradajz sos i pirinač. Ćufte se mogu pržiti u dubokom ulju ili ispeći. U Indiji se malai kofta može naći na skoro svakom ćošku. Često ih prodaju na pijaci, a cena je prilično mala, tako da je nemoguće zaobići ih.

PANEER ČORBA

Ova čorba je izuzetno zdravo, a i ukusno vegetarijansko jelo. Ima dva osnovna sastojaka: paneer (domaći indijski sir) i spanać. Oni se kombinuju sa tradicionalnim indijskim začinima. Sir se proprži pre nego što se ubaci u čorbicu.

Paneer corba u Indiji Disko Drugar

Čorbica je kremasta i lagana. Ima veoma lep ukus kada se jede tek skuvana, a pojedini smatraju da je još bolja kao hladna, jer onda još više osvežava – naročito u indijsko leto koje zaista ume da bude pretoplo. Čorba se odlično kombinuje sa indijskim hrskavim hlebovima ili testeninama o kojima smo ranije govorili.

PAPDI CHAAT

Pabdi Chaat ćete naći na severu Indije i u Bangladešu gde je veoma poznata poslastica. Sastoji se od paprija, to je kod nas nešto približno vaflu. Tome se dodaju leblebije, skuvani krompir, dahi jogurt, čatni sos i chaat masala (mešavina začina).

Ovo jelo je toliko popularno u Indiji da se neretko prave večernja okupljanja gde se ono pravi. Kod nas se naručuje pica, indijci jedu papdi chaat.

PRIJATNO!