Lifestyle

OTKRIVAMO TAJNU prirodne ljepote iz Indije

996views

Novi proizvodi za njegu kose, kože i noktiju puni su hemikalija, ali ipak obećavaju da će nam gotovo riješiti sve probleme, da ćemo imati besprijekorno čisto lice i prelijepu sjajnu kosu.

No, posljednjih godina može se vidjeti i pomak prema organskim i ekološko prihvatljivim proizvodima, a prirodna i organska njega kože ima korijene u različitim zemljama širom svijeta, posebno u Indiji. Za mnoge žene u Indiji, njega kože je više od pranja lica i stavljanja kreme, za njih je to način života,prenosi Klix.ba.

Michelle Ranavat, osnivačica Ranavat Botanicsa, rekla je za HuffPost da indijske žene mnogo obraćaju pažnju na ono što stavljaju na kožu, kao i na ono što jedu. Sve počinje od kvalitene ishrane i dobrog sna, ali i smanjenja nivoa stresa s kojim se svakodnevno susrećete.

Ovaj pristup ima korijene u ayurvedi, sistemu medicine koji su ljudi u Indiji koristili hiljadama godina. U ayurvedskoj medicini um i tijelo su čvrsto povezani. Ayurveda stavlja naglasak na pozitivne životne navike i prirodne lijekove za promicanje dobrog zdravlja i sprečavanje i liječenje bolesti.

Ono što indijske žene najčešće koriste su kokosovo ulje i kurkuma.

“Odrasla sam s bakom koja mi je stavljala kokosovo ulje u kosu, a mama je pravila maske za sebe i moju sestru”, rekla je kaže Nina Davuluri suosnivačica brenda Aavrani za njegu kože.

Pa osim što su dobri za njegu kose i kože, pomažu i kod anksioznosti i uklanjanja stresa.

Kurkuma je protuupalno sredstvo za koje se kaže da je korisno i za probavni sistem i za zdravlje kože, također pomaže izjednačavanju tena kože, smanjuje ožiljke i mogućnost izbijanja akni.

Još jedan popularni sastojak koji se koristi u indijskm tretmanima ljepote je ruža za koju se zna da djeluje smirujuće. Namrata Soni, vizažistica iz Mumbaija, izjavila je da ona na lice nanosi mješavinu ružine vode i sandalovine, najmanje jednom sedmično. Također ružina voda se može koristiti i za izradu domaće kreme za ruke i za kućni pedikir.

Indijske žene veliku pažnju posvećuju njezi kose. Ulje za kosu je prioritet.

“Kosa je dio onoga što indijske žene vide kao ljepotu. Mislim da svaka Indijka u svom ormariću ima ulje za kosu”, rekla je Ranavat.

Njega kose započinje vrlo rano, rekla je, dodajući da mlade djevojke u školama u Indiji kosu moraju držati u pletenici te da većina njih ima u sebi ulje. Kosa uvijek mora biti sto posto hidratizirana.

Kokosovo ulje i ulje hibiskusa su najčešće korištena ulja u Indiji, a posebno su dobra za zaštitu kose od jakog sunca i vruće, vlažne klime u Indiji.

Kada je riječ o farbanju kose, to najčešće rade kanom, ali često joj dodaju cveklu, kafu ili čaj. To je dugotrajan proces i često traje tri-četiri sata, no uprkos tome više je vole bojiti na taj način nego je uništavati hemikalijama.

Kada je riječ o make-upu, ono što Indijke obožavaju je kajal, jer vole naglasiti svoje krupne oči. Čak i žene koje uopće ne koriste šminku nanose kajal ili surmu.

Na kraju su se indijske žene složile sa činjenicom da je za ljepotu jedne žene najbitnija kontinuirana njega i bijeg od stresa.
Izvor:Klix.ba