Lifestyle

Imate problema sa varenjem? Gazirana voda nudi rješenje

241views

Wellness reporterka Christina Caron napisala je u The New York Times-u: „Gazirana voda nudi senzorno iskustvo koje negazirana voda ne može – zvuk šištanja dok odvrćete čep na flaši i dok sipate u čašu, osjećaj peckanja dok vam  mehurići udaraju u jezik.”Gazirana voda je bez kalorija, bez šećera i ispoljava zdravstvene pogodnosti. Zbog specifičnog ukusa, mnogi je radije i više piju, što je korisno samo po sebi, zbog većeg unosa vode. Gazirana voda je dobar način da hidrirate tijelo i održite zdravlje. PH gazirane vode je 3-4, što znači da je blago kisela. Međutim, pijenje kiselog napitka poput gazirane vode ne čini vaše tijelo kiselijim, već ga alkalizuje.

 

Da li utiče na zdravlje zuba?

Jedna od najvećih briga o gaziranoj vodi je njen uticaj na zube, jer je zubna gleđ direktno izložena kiselini. U jednoj studiji, gazirana pića su pokazala potencijal da naruše gleđ – ali samo ako sadrže šećer. Štaviše, gazirana voda je bila 100 puta manje štetna od slatkog bezalkoholnog pića

 

Da li utiče na probavu?

Gazirana voda je korisna za probavu. Može poboljšati gutanje, povećati osjećaj sitosti, smanjiti zatvor i poboljšati druge simptome lošeg varenja, uključujući bol u stomaku. Istraživači u Japanu otkrili su da se od 250 ml gazirane vode oslobađa 900 ml vazduha, što stvara osjećaj punoće i sitosti u stomaku. Ovaj efekat iskoristili su da uporede grupe gojaznih žena, tako da je jedna grupa pila samo gaziranu, a druga samo negaziranu vodu. Žene koje su pile gaziranu vodu smanjile su više svoju tjelesnu težinu, jer su imale veći osjećaj sitosti. Bez težine u stomaku, izbjegle su prejedanje.

 

 

Da li gazirana voda utiče na zdravlje kostiju?

Mnogi ljudi vjeruju da su gazirana pića loša za kosti zbog visokog sadržaja kiseline. Međutim, istraživanja pokazuju da obična gazirana voda ima neutralan ili pozitivan efekat.

Za razliku od gazirane vode, kola pića sadrže mnogo fosfora.

Nema dokaza da je gazirana voda loša za vas.

Nema razloga da odustanete od ovog napitka i da uživate u njemu! Gazirana voda je dobar način da hidrirate tijelo i održite zdravlje.

Umjesto uobičajene popodnevne kafe, pokušajte sa pijenjem gazirane vode. Naučnici su dokazali da čak i blaga dehidracija tokom radnog dana značajno smanjuje produktivnost, jer mozak ne radi bez dovoljno vode.

Gazirana voda je rješenje: pomaže da nam želudac ostane prazan, a mozak pun.