Zanimljivosti

Jela koja moraš da probaš dok si u AMERICI

484views

Bez obzira na sve razlike, na tvoj ukus i navike, ovu klopu jednostavno moraš da probaš, jer nigde u svetu nema takav ukus. Ovo je 10 jela koje su naša nepca izdvojila, mada smo sigurni da ćeš ti imati još nekoliko “must-eat” da dodaš.

Foto: Promo

Corn Dogs

Ovo je specijalitet američke brze hrane. Nešto nalik našoj rol-viršli, ali u kifli od kukuruznog testa na štapiću, sa specifičnim začinima. Dakle “must-eat” broj jedan.

Barbecue Ribs

Najbolja rebarca u američkom barbecue sosu te sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Ceo BBQ koncept u Americi je jako popularan, i veoma ukusan, a rebarca su top ovog koncepta. Ako su na meniju, opredeli se za Baby Back Ribs – jedan od najslasnijih specijaliteta koje ćeš probati u životu.

Tex-Mex

Ovo je fuzija meksičke i američke kuhinje koja možda i najviše po ukusu liči na naša začinjena jela. U Americi ćeš upoznati zaista veliki broj ljudi koji su se doselili (ili privremeno rade) iz Meksika ili neke druge druge zemlje južno od SAD-a, a ova kuhinja predstavlja njihovo prilagođavanje američkom stilu. Nećeš pogrešiti ako naručiš tacos, burritos, fajitas, bez obzira da li u njih stavio piletinu, svinjetinu ili teletinu. Obavezno u jelo uključi guacamole – dodatak koji se pravi od avokada, jer je to još jedan specijalitet. Svuda u Americi možeš naći neki od lanaca Tex-Mex restorana, da li je to Taco Bell, Qdoba, On the Border ili Baja Fresh. Mi izdvajamo burrito bowl u Chipotle-u.

Pizza

Pizza u Americi se sprema na hiljadu jedan način. Možda su Italijani izmislili picu, ali Amerikanci su svakako ovu klopu doveli do savršenstva. Svaka je preukusna na svoj način. Od klasične kaprićoze, preko cheese-pice, do specijaliteta kakve su BBQ pizza ili Hawaiian pizza sa ananasom i slaninicom, nećeš pogrešiti koju god da izabereš. Samo ne preteruj, ipak želiš da te prijatelji prepoznaju kad se vratiš.

Philly cheesesteak sendvič

Ovo je sigurno najbolji sendvič koji ćeš probati. U kifli su sitno naseckana teletina sa roštilja prelivena sa dooosta topljenog sira, i po izboru dodate pečurke, luk i papričica. Pravi praznik za gurmanski stomak.

Chicken wings

Amerikanci pileća krilca spremaju na specifičan, američki način. Još jedno sjajno jelo koje oslikava američku kuhinju u kojoj je gotovo sve prženo u toni ulja preliveno ukusnim sosevima (ovde po izboru može biti sladak, ljutkast, u specijalnim začinima, itd). Ne tako zdravo, ali jaaako ukusno. Naći ćeš ih i u fensi restoranima i u fast-foodu. Najpoznatiji su Buffalo Wild Wings, Bonchon Chicken, Wingstop, a naša preporuka je da ih probaš u Hooters-u ge ćeš imati specifičan doživljaj 3:-)

American donuts

Ovde ne mislimo na američke krofnice koje se prodaju na plaži u Sutomoru. Ovo su prave, velike, hrskave američke krofne. U Americi možeš naći dosta lokala specijalizovanih za ovu poslasticu. Najpoznatiji lanci “krofnoteka” su Krispy Kreme, Winchell’s Donuts, Shipley Do-nuts, Tim Hortons i Dunkin’ Donuts, a naša preporuka je krofna pod nazivom “Boston Cream” iz Dunkin’-a. Ne, ne prodaje se samo u Bostonu. Ima je svuda, i moraš da je probaš.

Icecream

Amerika je tako poznata po svom sladoledu u koficama da nema šanse da prođete bilo kojim marketom da vam tona sladoleda ne zapadne za oko. I svaki je preukusan. Ako hoćeš prirodni/organski traži Ben & Jerry’s. Najpoznatiji ukus im je Chocolate Chip Cookie Dough gde je napravljena savršena kombinacija dve najomiljenije poslastice u Americi. Breyers takođe pravi fenomenalne kombinacije svojih sladoleda i naših omiljenih poslalstica, pa smo jednom prilikom za Srbiju svojim lepšim polovinama pakovali Breyers SNICKERS® u vakum kese kako bismo ga transportovali avionom u Srbiju. Nije bilo lako ali je vredelo 🙂

Steak

Od nas – za kraj. Najkvalitetniji odrezak telećeg mesa. U Americi ga spremaju savršeno. Naravno, dosta zavisi od restorana, zato izaberi neki od najboljih. Ako želiš da se osmeliš za dry-aged varijantu pripremi malo bogatstvo koje može ići i do 150$. Preporuka je da ga naručiš medium-rare ili rare, da bi osetio pravi ukus. Stejk je savršenstvo koje treba da ostaviš za poslednje dane boravka, da žrtvuješ jednu dnevnicu, a gastronomski doživljaj poneseš nazad za Srbiju.

Balkanska kuhinja, za nostalgične

Pre samog kraja, treba da znaš da čak i kad te uhvati nostalgija imaš veliki izbor. Nas uhvati negde u julu/avgustu i tada su spas ajvar, pršuta, i balkanski specijaliteti. Ako si u okolini Washington DC-ja i hoćeš sam da spremiš neki specijalitet tu je Euro Mart. Lako ćeš ga naći jer je ispred prodavnice parkiran beli Yugo (bez zezanja). Tu se opremiš našim namirnicama i miran si do povratka u Srbiju.

Ako te mrzi da sam spremaš a hoćeš da te domaćinski posluže odeš u Ambar na Capitol Hill-u. Ovaj restoran sa balkanskom kuhinjom je u trenutku pisanja ovog teksta na TripAdvisor-u ocenjen kao broj 1 do 2.716 restorana u DC-ju i okolini. Pa posle kaži da se ne hranimo kvalitetno 😉

Ako ti je previše da trošiš novac za restoran a jedu ti se npr. ćevapčići onda skočiš do najboljeg food-truck-a u DC-ju koji se zove From Scratch. Naš prijatelj Brana pravi savršene domaće specijalitete od najkvalitetnijih namirnica. Od njega možeš čak i burek da naručiš a mi ti garantujemo da bolji nećeš jesti ni u najboljim pekarama u Srbiji.

I na kraju, ako te mrzi da se cimaš za sve ovo, u Americi sve možeš dobiti sa par klikova mišem. Izguglaj lepo “balkan food online” i klopa stiže na tvoju adresu za tren oka.

Nadamo se da smo te malo približili onome što te čeka na kulinarskom delu tvog proputovanja.