Horoskop

Da li grešimo ako verujemo svojoj intuiciji i iznenadnim mislima?

836views

Nizom eksperimenata provedenih od strane profesionalnih istraživača, dokazano je da iznenadne misli koje čovjeku padnu na pamet generalno daju bolja rješenja za pojedine probleme i nedoumice. Za razliku od iznenadnih misli, postoji nešto što se zove analitičko razmišljanje. Kao što većina vas zna, analitičko razmišljanje uveliko koči našu intuiciju i time onemogućava kreativne procese koji se odvijaju u našem mozgu.

Foto: Promo

 

Eksperimenti su se sastojali od vježbe povezivanja, koja je uključivala određeni broj kartica na kojima su bile otisnute različite stvari. Za potrebe prvog eksperimenta na kartice su napisana samo slova, a za drugi su dodane i slike. Svaki kandidat je dobio po tri kartice, pa je morao smisliti pojam koji međusobno povezuje sve tri. Vrijeme odgovora između svake kartice bilo je 15 do 16 sekundi, a ciklus se sastojao od 50 do 180 kartica. Rezultat eksperimenta je slijedeći – kandidati koji su koristili intuiciju i unutrašnje misli imali su približno 80% tačnih odgovora, a ispitanici koji su se koristili analitičkim metodama da dođu do ključne riječi imali su svega oko 60% tačnih odgovora.

Dr. John Kounios, profesor na Drexel University kaže: Svjesno, odnosno analitičko razmišljanje ponekad može biti ishitreno ili manjkavo, što dovodi do grešaka pri rješavanju problema i zadataka, posebno onih koji uključuju kreativnost. Međutim, nesvjesno mišljenje i razmišljanje je automatski proces koji uveliko zavisi od našeg trenutnog raspoloženja. Ako smo na godišnjem odmoru veća je šansa da će nam na pamet pasti neko kreativno rješenje ili ideja, nego kad smo u mentalnom naponu smišljanja tog istog rješenja.

Vjerujte u sebe i u svoju intuiciju. Intuicija je najmoćnije oružje. Da nema intuicije i iznenadnih misli, nikad ne bismo dostigli ono što smo dostigli danas. Sva važna otkrića, sve velike ideje i sl. proizvod su ljudske mašte i intuicije koja najbolje radi kad smo opušteni i mentalno neopterećeni, kaže dr. Carola Salvi.