Honey, Honeycomb, Honey Bee.
Lifestyle

Kako razlikovati pravi i lažni med!?

851views
Ukoliko se med nije ušećerio poslije nekoliko mjeseci (osim bagremovog meda, čiji proces kristalizacije traje duže), budite sigurni da se radi o lažnom medu

Zbog našeg zdravlja, a naročito zbog zdravlja naših mališana, veoma je važno da znamo da razlikujemo pravi med od lažnog.

Iako su se “falsifikatori” meda toliko ispraksirali u svom zanatu da vrlo lako mogu da prevare ne samo kupca već i iskusnog pčelara, postoji nekoliko načina koji vam mogu biti od pomoći u razotkrivanju ove “misterije”:

1. Ukoliko se med nije ušećerio poslije nekoliko meseci (osim bagremovog meda, čiji proces kristalizacije traje duže), budite sigurni da se radi o lažnom medu.

2. Lažni med je tečniji od pravog – umočite čačkalicu u med i podignite je. Med je prirodan i kvalitetan – ako sa čačkalice curi neprekidna nit.

3. Ako vam prodavac kaže da se samo med u koji je dodat šećer ušećeri, pronađite prodavca koji će vam tvrditi suprotno.

4. Stavite kašiku meda i tri kašike čistog alkohola u čašu. Ugrejte čašu u vrućoj vodi i promućkajte. Pravi med se rastvori, a ostali ostavljaju na dnu čaše bijeli trag.

5. Ako je med pravi, na ambalaži će pisati da je težina prazne tegle (ovo važi za teglu od 720 ml) 365 grama. Kad se napuni medom do vrha, ona teži najmanje 1.360 grama. Ako obratite pažnju, vidjećete da na većini tegla u prodavnicama piše da napunjena tegla ima 950 grama – i to je, zapravo, lažni med.

Izvor: vesti.online