Zanimljivosti

Kako živi najbogatiji mladi milijarder na svijetu!?

Mark Zuckerberg (33) vodi društvenu mrežu čija je tržišna vrijednost 505,63 milijarde dolara, a Facebook se nedavno, treću godinu zaredom, našao na prvom mjestu najpoželjnijih poslova u svijetu.

786views

Osim što rukovodi tehnološkim gigantom, Zuckerberg, koji je izvršni direktor kompanije, nalazi vremena i za rekreaciju, putovanja i porodicu. On se održava produktivnim i uravnoteženim tako što eliminiše nevažne izbore iz života i postavlja ambiciozne ciljeve. Evo kako izgleda prosječan dan u životu izvršnog direktora Facebooka:

Nakon buđenja u osam sati ujutro, Zuckerberg odmah provjerava Facebook, Facebook Messanger i WhatsApp na svom telefonu. Potom je vrijeme za vježbe – Zuckerberg obično trči tri puta nedjeljno. Ponekad vodi sa sobom svog psa Bista, komondora. Zuckerberg kaže da je trčanje sa ljubimcem urnebesno jer njegov pas izgleda kao trčeća krpa za čišćenje. Nakon džogiranja, vrijeme je za doručak, a Zuckerberg nije izbirljiv. Obično uzme šta mu se jede tog trenutka. Ne voli da gubi vrijeme na male odluke.

Zato i nosi maltene istu odjeću svakog dana. Njegova radna uniforma sastoji se od farmerki, patika i sive majice kratkih rukava. Kad su ga prije tri godine pitali za njegovu garderobu, Zuckerberg je odgovorio: “Želim da raščistim svoj život do te mjere da donosim što je moguće manje odluka o bilo čemu drugom osim kako najbolje služiti svojoj zajednici”.

Njegova kuća u Palu Altu sadrži robotskog pomoćnika, vještačku inteligenciju napravljenu po njegovim željama. Zuckerberg radi 50-60 sati nedjeljno, ali Facebook mu je u glavi non-stop.

– Većinu vremena provodim misleći o tome kako da povežem svijet i služim zajednici bolje, ali dosta tog vremena ne provodim u kancelariji ili na sastancima s ljudima, ili radeći ono što bi neko nazvao pravim poslom – naveo je on.

Zuckerberg ima tim od 12 radnika koji mu pomažu da eliminiše neprikladne komentare i objavljuju postove na njegovom nalogu na Facebooku.

Kad ne radi, provodi vrijeme šireći svoj um. Uči mandarinski kineski. Čita što je moguće više knjiga, nakon što je 2015. odlučio da pročita novu knjigu svake dvije nedjelje, prenosi Blic.

Njegov dnevni raspored varira u zavisnosti od čestih putovanja. Susreo se sa mnogim svjetskim vođama, poput bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame ili pape Franje, lični je prijatelj glumca Vina Dizela. Prošle godine nekoliko puta je obišao SAD, usljed čega su se pojavile spekulacije da je Zuckerberg zainteresovan za političku karijeru. Slobodno vrijeme Zuckerberg voli da provodi sa porodicom – ženom Prisilom Čan i kćerkicama. Kad mu se rodila prva kćerka u decembru 2015. uzeo je dvomjesečno roditeljsko odsustvo. Drugu kćerku, Ogast, dobio je u avgustu 2017. Svake noći prije nego što ode u krevet Zuckerberg ušuška Maks uz tradicionalnu jevrejsku molitvu “Mi šebajrah”.

Izvor: blic.rs