Lifestyle

Koje osobine imaju emocionalno zdravi ljudi?

797views

To je pitanje koje vijekovima intrigira filozofe, naučnike, terapeute… Sigmund Freud je “zdravu osobu” opisivao kao nekoga ko može “da voli i radi”. Abraham Maslov kaže da je zdrava osoba osoba koja je “samoostvarena”, što znači da je “u punoj mjeri iskoristila svoje talente, bivajući pri tom svjesna svojih ograničenja”.

Foto: Promo

 

Nova studija sprovedena na Univerzitetu Kalifornije naučnicima je pomogla da definišu specifične osobine koje bi osoba koja je u psihološkom smislu dobro prilagođena trebalo da ima.

U studiji koja je objavljena u stručnom časopisu “Časopis o ličnosti i socijalnoj psihologiji” (Journal of Personality and Social Psychology), 214 psihologa zamoljeno je da opiše psihološki zdravu osobu, uz pomoć 30 osobina. Osobine su izvučene iz onoga što je poznato kao pet velikih karakteristika ličnosti: ekstraverzija (koliko je osoba društvena i komunikativna), otvorenost ka iskustvu (koliko je osoba intelektualno radoznala), savjesnost, prijatnost (koliko je osoba kooperativna ili saosjećajna) i neurotičnost (koliko je osoba anksiozna, depresivna ili gnjevna). Svaka od ovih pet kategorija je zatim raščlanjena na više osobina koje opisuju specifična ponašanja.

Da bi dobili širi uvid, autori studije su zamolili i dvije grupe studenata psihologije (ukupno 500 njih) da urade isto, dakle, da opišu emocionalno/psihološki zdravu osobu uz pomoć 30 karakteristika koje su im ponuđene.

Analiza dobijenih odgovora pokazala je da i psiholozi i studenti emocionalno zdravom osobom smatraju onu koja ima sljedeće osobine: otvorena je za emocije, prepušta se pozitivnim osjećanjima i iskrena je. Kod emocionalno zdrave osobe, neurotičnost je vrlo slabo zastupljena, što i nije neko iznenađenje.

“Psihološki/emocionalno zdrava osoba može se opisati kao sposobna da doživi i izrazi emocije, iskrena je, topla, prijateljski nastrojena, koja ima vjere u sopstvene sposobnosti, emocionalno stabilna i donekle otporna na stres”, navodi se u studiji, prenosi “Huffington Post”.

Ono što je važno napomenuti je da sve ove osobine koje su odlike emocionalno zdravih ljudi mogu da se steknu, nauče i njeguju, ili koriguju. Bilo kroz terapiju, bilo radom na sebi i vježbanjem.