Lifestyle

Nedostatak sna negativno utječe na ljudski metabolizam

669views

Ukoliko tokom noći imate manje od preporučenih 7-9 sati sna, to bi moglo dovesti do nekoliko hroničnih zdravstvenih stanja poput dijabetesa i srčanih bolesti te vas izložiti riziku od pretilosti. Istraživači su u međuvremenu otkrili nove negativne efekte manjka sna.
U prošlosti je dokazano da pomanjkanje sna također može utjecati na probavni i imunološki sistem, a da “nadoknađivanje” sna vikendom ne poništava negativne efekte na vaš metabolizam, koji su napravljeni tokom radnih dana, prenosi Klix.ba.

Novo istraživanje sada je pronašlo nove dokaze o štetnim učincima nedostatka sna na naše zdravlje.

Istraživači s Državnog univerziteta Pennsylvania navode kako je samo nekoliko dana s manje sna nego što je potrebno učinilo da se učesnici osjećaju manje sitim nakon jela i uzrokovalo da se masti u njihovoj hrani drugačije metaboliziraju.

Iako se mnoge postojeće studije fokusiraju na utjecaj nedostatka sna na metabolizam glukoze i povezanost s dijabetesom, postoji samo nekolicina njih koje se odnose na probavu lipida iz hrane.

U studiji objavljenoj u časopisu Lipid Research, 15 zdravih muškaraca u 20-im godinama provelo je u laboratoriji deset noći. Ovo je bilo nakon što su proveli sedmicu kod kuće. Tokom pet od deset noći učesnici su svake noći provodili do pet sati u krevetu.

Učesnici su dobili standardnu večeru s visokim udjelom masti i to nakon četiri noći ograničenog sna. Ovim se trebalo procijeniti može li neugodan raspored utjecati na njihov metabolizam.

Istraživači su otkrili da se većina sudionika ojećala manje zadovoljno nakon broka ukoliko su bili nenaspavani nego kada su ga pojeli odmorni nakon nešto dužeg sna.

Također su analizirani uzorci krvi učesnika. Utvrđeno je da ograničenje spavanja dovodi do bržeg skladištenja lipida u krvi nakon obroka. Ovo bi moglo imati utjecaja na debljanje ljudi.

“Lipidi nisu isparavali, već su se skladištili”, objasnio je Orfeu Buxton, profesor Penn Statea i viši autor studije.

Iako studija ima svoja ograničenja u tome što je bila visokokontrolirana i usredotočena na zdrave mlade ljude, ona daje vrijedan uvid u probavu, naveli su istraživači.