Lifestyle

Nokti su ogledalo vašeg zdravlja

Zdravi nokti su jaki, savitljivi, ružičaste boje i bez pjega. Krhki i suhi nokti koji se listaju i lome nisu samo kozmetički problem, već mogu značiti da vam nedostaje određenih vitamina, a često su odraz lošeg zdravlja organizma.

Foto: Promo

 

Imajte na umu kako je svaka promjena na površini nokta siguran znak poremećene ravnoteže u organizmu. Na zdravlje i izgled noktiju utiču brojni faktori. Hladno vrijeme, stres, ugrožen imunološki sistem i nedostatak nekih nutrijenata mogu takođe doprinijeti krhkim noktima. Ipak, ishrana je najvažnija. Problem sindroma krhkih noktiju često se može uspješno liječiti kombinacijom vitamina i sredstava za njegu noktiju.

Kada je u pitanju struktura noktiju, bjelančevina keratin i kombinacija minerala kalcijuma, selena, sumpora i kalijuma čine strukturu nokta. Stoga, jaki i zdravi nokti zavise od dovoljnog unosu tih nutrijenata. Važno je znati i to kako je kvalitet noktiju u uskoj vezi sa radom jetre.

Iako su nokti zapravo mrtvo tkivo, rastu iz korijena nokta koji je živ i to u prosjeku oko 0,3 cm mjesečno. Nokti rastu brže ljeti nego u bilo koje drugo godišnje doba. Da bi izrastao sasvim novi nokat na prstu ruke, potrebno je četiri do šest mjeseci, a kako bi izrastao novi nokat na nožnom prstu, potrebno je od osam do 12 mjeseci.

Za zdrave nokte trebalo bi jesti onu hranu koju “voli” jetra: cijela zrna žitarica, povrće i mahunarke; potrebno je svakodnevno unositi kvalitetne bjelančevine (jaja, mlijeko, sir, meso, riba i mahunarke) barem jednom na dan zbog izvora keratina; uključiti hranu bogatu kalcijumom poput zelenog povrća, nemasnih mliječnih proizvoda, sardina i badema. Kalcijum se može dobiti i preko dodataka ishrani. Ukoliko se odlučite za taj način, obratite pažnju da se kalcijum nalazi u obliku kalcijum citrata i da u svom sastavu, uz kalcijum, ima magnezijum i vitamin D, kako bi se bolje apsorbovao.

Takođe treba konzumirati sve vrste sjemenki i orašastih plodova jer su dobar izvor biotina i esencijalnih masnih kiselina. Esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u zdravlju kože, kao i noktiju. Što češće bi trebalo jesti povrće koje sadrži sumpor poput kupusa, brokula, karfiola… Sumpor je važan kod stvaranja keratina.