Lifestyle

Odakle potiče kravata?

2.7kviews

Mnogi misle da nam je taj modni detalj stigao iz Francuske, ali nije tako. Mnogo bliže komšije su “krive”.

Kravate su neizostavan dio svakog muškog poslovnog odijela na bilo kojoj tački zemaljske kugle. Neki muškarci ih, zbog zahtjeva posla, nose svakodnevno, i imaju kolekcije u raznim bojama u zavisnosti od prilike.

Ali, malo ko zna kako se, u stvari, običaj nošenja kravata raširio svijetom?

Komad odjeće, koji se vezivao oko vrata, je bio dio narodne muške i ženske nošnje, ali je sve to uglavnom bilo skoncentrisano na određene grupe. Na primjer, zabilježeno je da su neki Rimljani nosili kravate kao dio uniforme ili simbol pripadanja određenoj grupi. Međutim, u srednjem vijeku je to malo ko praktikovao.

Sve se to promijenilo tokom tridesetogodišnjeg rata, koji se dešavao u Evropi od 1618. do 1648. godine. To je bio jedan od najubojitih ratova na evropskom tlu, ali istovremeno i jedan od najbesmislenijih, kako historičari vole da kažu.

Sve je počelo kao religijski sukob katolika i protestanata, ali se poslije Francuska, iako katolička zemlja, pridružila protestantima, pa je, maltene ratovao svako sa svakim. Nije se moglo tačno razaznati ko je na čijoj strani i zašto. Tada je broj zemalja i strana u ratu bio mnogo veći nego sad, jer je tada u Evropi bilo mnogo više državica.

Kao jedno od pojačanja francuskoj vojsci u toj borbi, pristigli su dobrovoljci iz krajeva današnje Hrvatske, noseći svoju tradicionalnu nošnju. Dio nošnje je bio mali komad tkanine koji se vezivao oko vrata.

Francuski dvor i plemići su se oduševili tom nošnjom i počeli su i sami da je nose. Te pripadnike hrvatske vojske su zvali Kroate, pa su po njima i nazvali novi komad odjeće, kravata. Kasnije je kravatu počeo da nosi i sam kralj Luj XIV.

Izvor: mondo.rs