Zanimljivosti

PODESITE ALARM SAT VREMENA RANIJE, a evo zašto je to dobro za vaše zdravlje

Već ste čuli za sve prednosti ranog ustajanja, i to zvuči sjajno u teoriji, ali realno? Može se činiti nemogućim da napravite drastične promene u navikama spavanja i prisiliti sebe da budete nešto što niste. Ali čak i ako se ne smatrate ranoraniocem, imajte na umu: nova istraživanja sugerišu da bi možda bilo vredno prilagoditi raspored spavanja, jer postavljanje budilnika samo malo ranije ujutro pomaže da se odbranite od depresije i održite vedrije i uravnoteženije raspoloženje.

woman-2197947_1280.jpg

Sve što je potrebno je buđenje oko sat vremena ranije kako bi se smanjio rizik od depresije, sugeriše sveobuhvatna genetska studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Kolorado Bulder i Broad Institute of MIT i Harvard, koja je objavljena u časopisu JAMA Psychiatry. Naučnici su uspeli da steknu nove uvide u konkretne načine na koje pojedinci mogu aktivno menjati svoje navike spavanja, odnosno svoje navike buđenja, kako bi pozitivno uticali na svoje mentalno zdravlje. Drugim rečima: svi imamo veću moć nego što mislimo! I to ne uključuje odlazak u krevet u 19 sati i buđenje u 4:30 ujutro. Istraživanje je pružilo neke od najupečatljivijih dokaza do sada o tome da hronotip osobe (njihova individualna sklonost spavanju u određeno vreme) utiče na njihovo mentalno zdravlje. Mnoga prethodna istraživanja potvrđuju ideju da su san i mentalno zdravlje snažno povezani.

alarm-clock-1842652_1280.jpg

 

Na primer, opservacijske studije ranije su otkrile da „noćne ptice“ imaju čak dvostruko veću verovatnoću da će patiti od depresije od ranoranilaca, bez obzira na to koliko dugo spavaju. “Već neko vreme znamo da postoji veza između vremena spavanja i raspoloženja, ali pitanje koje često čujemo od kliničara je: Koliko ranije bi trebalo da se budimo da bismo videli korist?” rekla je autorka studije Seline Veter, docentkinja integrativne fiziologije na CU Boulderu.

alarm-clock-2116007_1280.jpg

“Otkrili smo da je čak i sat ranije odlaska na spavanje povezano sa znatno nižim rizikom od depresije.” Istraživači su proučili anonimne medicinske zapise i ankete o dijagnozama depresivnog poremećaja u nadi da će odgovoriti na pitanje da li genetske varijante koje predisponišu nekoga da bude “jutarnja ptica” nose manji rizik od depresije? Istraživači primećuju da još uvek nije potpuno jasno nudi li ranije buđenje značajne koristi ljudima koji su već ionako rano bude. Ali za ljude koji nisu ranoranioci, pomeranje sata zaista bi moglo biti korisno za smanjenje depresije, prenosi N1.

Foto: Pixabay