Zanimljivosti

Pogledajte prostu formulu za dug život!

Iako nam se nekad čini da je to jako komplikovano i da oduzima previše vremena, zapravo je vrlo lako očuvati svoje zdravlje.

1.4kviews

Neizostavne komponente takozvane formule zdravlja su: fizička aktivnost, kvalitetan san, pravilna ishrana i još neke veoma važne komponente sa kojima ćete se upoznati u daljem tekstu.

Mi smo riješili da vam objasnimo kako  formulu za očuvanje vašeg zdravlja.

Svi znaju da je umerena fizička aktivnost jako korisna, ali ne znaju svi koji je minimalan prag te aktivnosti, koja će vam omogućiti zdrav život dugi niz godina.

Naučnici su utvrdili da je potrebno dnevno preći minimum 9 hiljada, a u proseku oko 10 hiljada koraka dnevno, da bi se održao tonus krvnih sudova. Ovo je posebno važno ako se tokom radnog vremena slabo krećete. Nađite se poslije posla u parku sa prijateljima ili idite kući pješke. Organizam će vam za ovo biti zahvalan.

Samo morate da imate u vidu da ovo nije zamjena za trening ili za uobičajeno večernje džogiranje.

Da biste cio dan bili svježi i odmorni potrebna vam je određena količina sna, koja varira u zavisnosti od uzrasta. Tako bebe spavaju 14-17 sati dnevno, a tinejdžeri 8-10 sati. Odrasli ljudi, po preporukama, treba da spavaju 7-8 sati dnevno.

Dobar san će vam omogućiti da budete odmorni tokom cijelog dana, a i sačuvaće i vaše zdravlje. Treba znati da previše sna može biti podjednako štetno kao i manjak istog. Tako su, na primjer, ljudi koji spavaju više od 7-8 sati dnevno podložni moždanom udaru.

Čak i umjerena dehidracija može da utiče na vaše raspoloženje, energiju i normalno rasuđivanje. Zato se preporučuje dnevni unos vode od oko 7-8 čaša. To varira u zavisnosti od okolnosti i od toga čime se bavite. Logično je da ćete, ako se bavite sportom, piti više vode, a da ćete kada je napolju hladno, na primjer, piti manje vode.

Bez obzira na preporuke, vodu ne treba piti na silu. Organizam će vam jasno staviti do znanja kada mu je voda potrebna.

Svakodnevna meditacija u trajanju od 10 minuta vam može pomoći da se oslobodite misli koje vas opterećuju. Ova navika je posebno korisna za ljude koji su skloni stalnim anksioznim mislima. Novajlije mogu da počnu od kraće meditacije: ispočetka je sasvim dovoljno 6 minuta meditacije dnevno, a kako vrijeme prolazi povećavajte dužinu trajanja meditacije.

Svakodnevna 25-minutna meditacija će vam smanjiti nivo stresa u roku od tri dana. Tako da ako se suočavate sa problemima, kojima se kraj ne naslućuje – meditirajte. Naravno, problemi se ne rješavaju sami od sebe, ali ova navika će vam pomoći da ih sagledate iz drugog ugla.

Voće i povrće obavezno moraju biti uključeni u ishranu čoveka koji hoće da ostane zdrav dugi niz godina. U prosjeku bi trebalo da konzumiramo najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno da bismo smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, raka i prevremene smrti.

Nova istraživanja su pokazala da ako se dnevni broj porcija voća i povrća poveća na 8, rizik od bolesti se još više smanjuje.

Tokom radnog dana trebalo bi praviti nekoliko kraćih pauza, umesto jedne pauze od sat vremena. Idealno bi bilo napraviti 4 kraće pauze.

Više kraćih pauza vam omogućava i više kretanja, što je korisno za krvne sudove, a dokazano je čak da posle kratkog predaha produktivnost raste.

Možete da jedete tri puta dnevno. Možete da dopunjavate osnovne obroke užinama. Sve zavisi samo od toga šta vama odgovara. Na kilažu se odražava samo broj kalorija koje unesete tokom dana. Istraživači su porekli tvrđenje da se čestim unosom hrane ubrzava metabolizam. Bez obzira na to, trebalo bi jesti na svaka 3-4 sata. Na taj način ćete obezbijediti dovoljno hranljivih materija za tijelo i mozak, nećete osećati glad i nećete se prejedati.

Pametne telefone i tablete ne bi trebalo koristiti dva sata prije spavanja. Ovi elektronski uređaji negativno utiču na kvalitet sna zbog svjetlosti koju emituju. Ta svjetlost negativno utiče na lučenje melatonina, a upravo vam melatonin omogućava da lako utonete u san. Izlaganjem pametnim uređajima pred spavanje narušava se fizičko zdravlje i povećava se nivo stresa.

Pred san je bolje čitati knjigu ili, na primjer, sastaviti plan za sutrašnji dan.

Kao što smo već rekli, 10 hiljada koraka dnevno ne zamjenjuje druge fizičke aktivnosti. Istraživači su uvjereni u to da treba trenirati barem pola sata dnevno. Tako ćete se osjećati značajno bolje, a poslije nekog vremena ovi treninzi će vam postati vrlo korisna navika.

Na kraju, sve ove preporuke možemo objediniti u jedan recept za zdrav život, koji nam je praktično svima dostupan.

Da li se vi pridržavate ovih jednostavnih savjeta? Napišite nam u komentarima.

Izvor:e-facts.ovh