Lifestyle

Redovan seks vas čini pametnijim!

854views

Poznato je da seks sagorijeva višak kalorija, oslobađa od stresa i poboljšava raspoloženje. Prema novim studijama seks nas čini i pametnijima. Istraživači su uočili da parovi koji imaju redovan seks mnogo lakše i brže rješavaju različite mentalne zadatke.

Foto: Promo

 

Najbolje rezultate imali su „svježi“, tek zaljubljeni parovi koji su lakše rješavali zadatke postavljenje ispred njih. Kod starijih, seksualno aktivnih parova, uočeno je da imaju manje rizike obolijevanja od demencije.

Redovan seks povećava naš mentalni kapacitet, i utiče na nastanak novih nervnih veza u oblastima zaduženim za učenje, pamćenje i budnost.

Razlog tome je, navode stručnjaci sa Univerziteta u Marylandu, što povećana seksualna aktivnost opskrbljuje moždane stanice kisikom, koji je neophodan za ishranu nervnih ćelija. Na taj način, podstiče se rad moždanih ćelija.

Posebno je uočen pozitivan uticaj na žene. Tokom vođenja ljubavi, u ženskom organizmu se značajno povećava nivo hormona oksitocina, koji se naziva još i hormon sreće. Nakon toga, opuštenije su i njihov mozak je spremniji za nove zadatke.

Kao zaključak, naučnici navode da je vođenje ljubavi odličan lijek za sprječavanje opadanja mentalnih potencijala i sposobnosti u kasnijem dobu.