Lifestyle

Tuga i nezadovoljstvo su dokaz da živiš pogrešan život

500views

Govor komičara Čarli Čaplina na njegov 70. rođendan s pravom se smatra jednim od najboljih govora.

“Kad sam počeo voljeti sebe, shvatio sam da su tuga i nezadovoljstvo samo znakovi upozorenja da živim protiv vlastite istine. Danas to zovem “Biti svoj.” Kada sam počeo voljeti sebe, shvatio sam da možeš nekoga uvrijediti ako mu nametneš vlastite želje;

Čak i kad sam znao da nije pravo vrijeme i ta osoba nije spremna za to; čak i kad sam ta osoba bio ja! Danas to zovem “Samopoštovanje”. Kada sam počeo voljeti sebe, prestao sam žudjeti za nekim drugim životom i odjednom sam shvatio da život koji sad živim pruža sve mogućnosti za rast. Danas to zovem “Zrelost”.

Kada sam počeo voljeti sebe, shvatio sam da se sve dešava sa razlogom, u pravo vrijeme i na pravom mjestu, na meni je samo da budem smiren u svakoj situaciji. Sada to zovem “Samopouzdanje”. Kada sam počeo voljeti sebe, prestao sam krasti svoje vrijeme i sanjati o velikim budućim projektima.
Danas radim samo ono što me raduje i čini sretnim, ono što volim. Radim to kako želim i svojim tempom. Danas to zovem “Jednostavnost”. Kada sam počeo voljeti sebe, oslobodio sam se svega što šteti zdravlju – hrane, ljudi, stvari, situacija. Sve što me tjeralo da siđem s vlastitog puta. Danas to zovem “Ljubav prema sebi”.
Kada sam počeo voljeti sebe, prestao sam uvijek biti u pravu. Od tada sam postao sve manje u krivu. Danas to zovem “Skromnost”. Kad sam počeo voljeti sebe, prestao sam živjeti u prošlosti i brinuti se za budućnost. Danas živim samo u sadašnjem trenutku i to nazivam „Zadovoljstvo“.
Kada sam počeo voljeti sebe, shvatio sam da mi um može naštetiti, da mi čak može i pozliti zbog njega. Ali kad sam ga uspio povezati sa svojim srcem, odmah je postao moj vrijedni saveznik. Danas to nazivam “Mudrost srca”.
Ne trebamo se više plašiti argumenata, sukoba, problema sa sobom i sa drugim ljudima. Čak se i zvijezde sudaraju, a iz njihovih sudara rađaju se novi svjetovi. Danas znam da je to – Život.

Izvor: infpult.info