Zanimljivosti

Zdrav san: više ili manje od 7 sati sna?

895views

Čak 40 posto populacije ima neredovan san, a to može da bude uzrok mnogih bolesti. Pa tako, odrasli koji spavaju malo ili previše izloženiji su većem riziku od srčanog ili moždanog udara, kažu naučnici.

Foto:  Promo

 

Ujedno, analize su pokazale značajnu poveznicu između trajanja sna i rizika od srčanih oboljenja, poput visokog pritiska, dijabetesa, visokog holesterola i gojaznosti. Konkretno, u jednoj opsežnoj američkoj studiji ustanovljeno je da oni koji spavaju šest ili osam sati imaju 4,5 godine starije srce nego što bi kalendarski trebalo biti.

Srčana dob definiše se kao predviđena starost kardiovaskularnog sistema u odnosu na biološku starost i što je ona veća, veći je i rizik od razvoja bolesti srca. Pa je tako najveći rizik kod onih koji spavaju pet ili manje sati, jer je njihovo srce od njihove biološke dobi starije čak pet godina.

Ista studija otkrila je i pravu mjeru noćnog sna, te pokazala da osobe koje noću spavaju sedam sati imaju 3,7 godina mlađe srce od svoje biološke dobi. Dakle, prava mjera je sedam sati!

Pri tome treba imati i na umu da san treba biti redovan i otprilike u isto vrijeme svaki dan. Ta navika bi trebala da se “poštuje“ čak i vikendom, zaključeno je.