Ova večno intrigantna zemlja pruža pravi avanturistički doživljaj. Neprestano istraživanje beskrajne raznolikosti čak hiljadu i sedam stotina Indonežanskih ostrva čini ovu destinaciju jednom od poslednjih pravih iskustava netaknutog parčeta Zemlje.

Zemlja koja zauzima četvrto mesto po broju stanovnika (preko 245 miliona), svojom raznovrsnošću prkosi homogenizaciji. To je mesto koje sadrži toliko različitih kultura, naroda, flore, faune, običaja, umetnosti, kulinarstva da deluje kao da se desetine država nalaze u jednoj. Etnički je Indonezija veoma raznovrsna, sa preko tri stotine lokalnih jezika, i sa stanovništvom koje se kreće od ruralnog siromaha do moderne, urbane elite, ova država se zaista može smatrati jedinstvenom smesom kultura i običaja. Uticaji indijske, arapske, kineske, kao i evropske kulture u dodiru sa hinduističkom mitologijom ogledaju se u muzici, umetnosti, plesu i arhitekturi. Slično kao što je Francuska tokom kolonijalnog perioda ostavila veliki uticaj na Vijetnam.

DŽAKARTA – PRESTONICA INDONEZIJE

Prestonica Džakarta je veoma dinamična metropola koja u sebi krije suprotnosti krajnjih razmera: od Kineske četvrti pune opojnih mirisa, do dekadentnog noćnog života koji se odigrava u delu Severne Džakarte, u ovom gradu naići ćete na mnoga uzbudljiva iskustva. Sa druge strane, stari grad Kota daće vam uvid u dugu istoriju prestonice, a takođe ćete biti u mogućnosti da posetite brojne muzeje koji se ovde nalaze. Ovaj grad je takođe politički, kao i finansijski i trgovinski centar Indonezije. Dakle, nije ni čudo što se Džakarta smatra za grad koji nikad ne spava.

ATRAKTIVNI BALI JE UVEK DOBAR IZBOR

Iako je Indonezija zemlja koja ne manjka u prirodnim lepotama, kulturnoj baštini i potencijalno nezaboravnim avanturama, ono što posetioce širom sveta najviše privlači jeste ostrvo Bali.

Na samu pomen Balija evocira se misao o raju na zemlji: to je više od mesta, to je stanje uma.

Ovo ostrvo je jedno od retkih mesta na Zemaljskoj kugli koje vam pruža doživljaj netaknute prirode, i svojevrsne odsečenosti od užurbanog modernog sveta. Ostrvo koje zadivljuje svojom lepotom kako prirode tako i ljudskih tvorevina sagrađenih u minulim vekovima. Ostrvo koje je potpuno odolelo modernizaciji i globalizaciji i na kome se još uvek živi po pravilima koja se decenijama nisu menjala.

Iako Bali pripada Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji na svetu, sa oko dvesta dvadeset miliona muslimana, Balinežani su budistički opredeljeni i to skoro sto procenata stanovništva. Vrlo su religiozni i svakodnevni život im je ispunjen događajima i aktivnostima kojima propovedaju svoju veru.

PO ČEMU JE BALI JOŠ POZNAT?

Od prebogate ponude Balija svakako se izdvajaju hram Tanah Lot, koji se nalazi na samoj obali mora i koji datira još iz šesnaestog veka. Zatim grad Ubud, skriven među terasama pirinča koje su simbol ovog magičnog mesta. Kulturni epicentar Balija, mnogima poznat kao krajnja destinacija slavne autorke bestselera Jedi, moli, voli, zaista jeste parče raja na zemlji:

  • duge staze kao stvorene za bicikl,
  • brojni joga centri,
  • beličaste, peskovite plaže Balija,
  • restorani sa autentičnom hranom podneblja,
  • kao i brojni muzeji i galerije, a
  • pirinčana polja su posebna priča.

Pirinčanih polja ima bukvalno svuda i predstavljaju najlepše prizore na ostrvu. Jedna su smeštena u ravničarskim predelima, dok su druga izgrađena na padinama i obroncima brda.

Indonezija, kao niz fantastičnih ostrva, okružena tropskim morima, oduševiće vas svojim plažama i fascinantnim pejzažima, dok ćete istovremeno uživati u jedinstvenoj arhitekturi i bogatoj kulturnoj baštini koje ovu zemlju čine jedinstvenim mestom na mapi sveta.