Zanimljivosti

Gubitak tjelesne težine može ublažiti simptome migrene

1.5kviews

Gubitak kilograma mogao bi olakšati glavobolju i druge simptome vezane za migrenu, pokazuju nova istraživanja.

Kada ljudi izgube na težini, broj dana u mjesecu s migrenom se smanjuje, kao i bol i trajanje napada glavobolje”, rekao je vodeći istraživač dr. Claudio Pagano,a prenosi Klix.ba.

Tim Claudija Pagana je pregledao rezultate deset različitih studija koje su uključivale ukupno 473 pacijenta s migrenom. Analiza je pokazala da je gubitak težine povezan s velikim smanjenjem učestalosti, trajanja i boli migrena.

Prednosti su bile slične, bez obzira na to da li je smanjenje težine postignuto hirurškim zahvatom ili promjenama u ishrani i vježbanju te su slične kod djece i odraslih.

Zaključak je da ako patite od migrenskih glavobolja i ukoliko ste gojazni, gubitak težine će poboljšati kvalitet vašeg porodičnog i društvenog života, kao i vaš rad i produktivnost u školi. Dakle, vaš cjelokupni kvalitet života uveliko će se poboljšati.

Pagano obrazlaže da gubitak težine također smanjuje intenzivnost simptoma povezanih s gojaznošću, uključujući dijabetes, hipertenziju, bolesti srca, moždani udar i respiratorne bolesti, prenosi Health24.

Nalazi studije će biti predstavljeni na godišnjem sastanku Endokrinog društva u New Orleansu.