Zanimljivosti

Nutricionisti otkrili zašto Francuzi žive duže

924views

Francuski paradoks dobio je sasvim novu dimenziju kada su nutricionisti otkrili zašto Francuzi, uprkos uživanju u obilju hrane i pića, imaju manji rizik od srčanih bolesti.

Foto: Promo

 

Stručnjaci tvrde da sir pomaže smanjenju lošeg holesterola u ljudskom organizmu, što smanjuje rizik od infarkta. Ova tvrdnja je, pored tvrdnje da konzumiranje crnog vina smanjuje rizik od srčanih bolesti, detaljnije objasnila Francuski paradoks.

Pokušavajući odgonetnuti zašto Francuzi žive duže i pored ishrane s visokim udjelom zasićenih masti, većina istraživača fokusirala se na konzumaciju vina i stil života. Ali, nakon novog istraživanja, stručnjaci tvrde da bi ključnu ulogu mogao da igra sir.

Dokaz za ovu tvrdnju, tvrde istraživači, nalazi se u probavljanju sira. U istraživanju je učestvovalo 15 zdravih muškaraca, od kojih je dio konzumirao sir, a dio maslac bez ostalih mliječnih proizvoda. Rezultati su pokazali da su oni koji su konzumirali sir imali viši nivo butirata, spoja koji proizvodi crijevna bakterija. Veći nivo ovog spoja u organizmu povezan je sa smanjenjem holesterola.

Ovim otkrićem vjeruje se da je razriješena misterija zašto Francuzi žive duže.