Zanimljivosti

Otkrivena tajna popularnog Jacksonovog nagiba od 45 stepeni

4.2kviews
Otkrivena je tajna kako je kralj popa Michael Jackson izveo dio koreografije iz pjesme “Smooth Criminal” i uspio se nageti 45 stepeni, a da ne padne, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rezultati istraživanja na kojem su indijski neurohirurzi radili godinu i po objavljeni su u listu “Journal of Neurosurgery”.

Istraživanje su vodila tri neurohirurga s Instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje (PGIMER) u Indiji. Naime, poznati pokret je spoj posebno dizajniranih cipela i Jacksonovih jakih tetiva.

U istraživanju na kojem su radili Nishant S. Yagnick, Manjul Tripathi i Sandeep Mohindra navodi se kako čak i najbolji plesači uspiju postići nagib između 25 i 30 stepeni.

Posebno dizajnirane cipele s trokutastim dodatkom na petama koji je omogućio kralju popa da čvrsto stoji na zemlji i nagne se prema naprijed pod uglom od 45 stepeni, uprkos gravitaciji.

Ipak, neurohirurzi tvrde kako uprkos ovako dizajniranim cipelama, nagib ne bi bilo moguće izvesti bez veoma jakih spinalnih mišića i mišića donjih ekstremiteta.