Lifestyle

Ozbiljna veza donosi emotivnu stabilnost

736views

Jedan od najutjecajnijih časopisa za muškarce Men’s Health donosi pet glavnih znakova koji ukazuju na to da je osoba spremna za ulazak u ozbiljnu vezu koja je, prema mišljenju stručnjaka, ključna za uspostavljanje emotivne stabilnosti kod muškarca i žene. Biti spreman za vezu znači da se možete nositi s nečim što mijenja život, a to nije nešto što je privremeno, prenosi Klix.ba.

Želite nešto “više”

Naime, spremnost da se odreknete solo života dolazi iznutra. Ukoliko ponekad poželite da se mazite ili gledate film zajedno s vama dragom osobom, to bi mogao biti jedan od malih znakova da ste spremni za vezivanje.

Savjetnik za veze Lorrae Bradbury kaže da je pravi signal da želite ozbiljnu vezu onda kada počnete žudjeti za većom intimnošću i snažnijom povezanošću kroz život. Biti spreman znači da ste voljni i sposobni uložiti vrijeme, pružiti emocionalnu podršku i energiju partneru.

Napuštanje ideala muškosti

U pojedinim društvima postoji veliki pritisak na muškarce da izbjegnu ozbiljne odnose u korist povezivanja s mnogo drugih žena. Ovo je sastavni dio društvene zablude koja hvali neženje i na neki način stigmatizira odraslog muškarca koji želi partnericu. Iako se smatra kako su žene emotivnije, studije pokazuju da muškarci žele ljubav koliko i žene.

Kada muškarci prestanu brinuti o ovoj smiješnoj slici muškosti i shvate koristi koje mogu doći s brižnim, ljubaznim odnosom, tek onda su spremni za ozbiljnu vezu.

Važnost vlastitih stavova

Prije nego što odlučite ući u vezu, većina osoba trebala bi biti sigurna u svoje lične stavove vezane za odnose.

“Ključno je da se jasno razjasni koje su vaše vrijednosti, šta želite, šta vam je potrebno, a zatim potražite sigurnog partnera koji može zadovoljiti vaše mentalne, emocionalne potrebe i potrebe za vezom”, kaže Bradbury.

Nećemo se lagati, za ovakvo nešto je potrebno mnogo samoprocjene i samosvjesnosti. Morate znati šta želite od odnosa prije nego što se upustite u potragu za partnerom, a morate biti sigurni da ste prava osoba koju vaš partner zaslužuje.

Veza ne mora značiti “smirivanje”

Samo zato što ste pronašli nekoga ili želite da nađete nekoga za ozbiljnu vezu, to ne mora značiti da se morate pomiriti sa životnom kolotečinom. Naravno, neki ljudi nalaze udobnost i sigurnost u “smirivanju”, ali ulazak u vezu ne mora značiti da će vam život biti dosadan.

Možete imati avanturu i raznolikost u životu iako ste u ozbiljnoj vezi. Jednom kada to shvatite i kada nađete pravu osobu koja će vam biti odgovarajući partner, bit ćete spremni za vezu.

Potreba za vezivanjem

Iako zvuči patetično, ako duboko u sebi osjećate potrebu da se vežete za određenu osobu, vjerovatno ste i spremni na takav jedan potez. Naime, najbolji znak da ste spremni za ozbiljnu vezu jeste istinska, duboka želja za vezivanjem.