Zanimljivosti

Rizikujte – možda je baš on(a) ljubav vašeg života

1.17Kviews

Bez rizika nema ni dobitka, a to posebno važi kada su u pitanju ljubavne veze.

Promo foto

Svi želimo onu pravu, iskrenu ljubav, koja će da traje do kraja života, a sa druge strane smo često kukavice kada je reč o ljubavnim vezama… Ako na početku veze preduzmete određene rizike, stručnjaci kažu da se lako može desiti da vaš partner bude “onaj pravi”.

“Činjenica je da mnogi ljudi ne rizikuju. Neki smatraju da je njihova veza previše krhka ili da još uvek nije toliko posebna da bi se oko nje previše trudili”, kaže stručnjak za veze Čelzi Treskot.

“Pomislite samo na sve te savete koje svuda možete da dobijete. Na primer, savetuje se da prvi sastanak bude lagan, bez tabu tema. Savetuju vam da se vezujete previše dok ne budete sigurni da veza ide u pravom smeru. Kao rezultat toga, jedni drugima nudimo minimum dok istovremeno gajimo nadu da će ta veza jednog dana biti više od onoga što trenutno jeste”, kaže Treskot.

Ipak, ljubav i bliskost ne mogu da se rode iz toga što ćemo nekome pružati minimum i što će biti rezervisani u ponašanju.

“Morate da radite na vezi, da biste došli do toga da veza postane zdrava, srećna, da imate zaista dubok odnos. Dotle ćete stići tako što ćete sebe izložiti malo većem riziku”.

Izlaganje riziku znači da je potrebno da izađete iz zone komfora, a evo šta stručnjak za veze savetuje da uradite.

1. Prvi izjavite ljubav

Većini je strašno da budu prvi koji će u vezi reći “volim te”. Zbog toga mnogi od nas čekaju da prvo partner izjavi ljubav, pa tek onda uzvraćamo.

“Ako je vaš partner onaj pravi, znaće da ceni vašu inicijativu i iskrenost, i biće uzbuđen zbog toga što vaša veza ide u tom smeru. Svako želi da bude u vezi sa osobom koja ume i želi da izrazi svoja osećanja jer to donosi sigurnost i odnos sa takvim osobama je uvek jasan”.

Zato, ako mislite da vaša veza zaista ima potencijala da potraje, ne plašite se da izjavite ljubav partneru.

2. Recite svoje mišljenje, čak i kada mislite da će dovesti do rasprave

Stalno podsećajte sebe da svađe ne dovode automatski do raskida, posebno ne u tako ranoj fazi veze. Kada pažljivo pokušavate da izbegnete svaki rizik za raspavu sa partnerom, postoji opasnost da se emocionalno “ugasite”, smatra stručnjak za veze Betani Rikardi.

“Time zadržavate svoja prava osećanja i jednostavno se slažete sa svime što partner kaže. Opasnost je u tome što može da pomisli da vas nije briga, što je daleko od istine. Uostalom, svađa može da bude dobra za vezu. Zato, izazite svoje mišljenje čak i kada mislite da će dovesti do rasprave”, savetuje Rikardi.

Promo foto

3. Pokažite pravog/pravu sebe

Baš zato što želite da vaša veza vremenom postane ozbiljna, ne bi trebalo da se suzdržavate da pravog/pravu sebe, da se povremeno blesavite i zabavljate.

“Rizikujte… uradite nešto slatko za svog partnera. Možda deluje da je prerano, ali uradite to”, savetuje Rikardi.

Jedan od najboljih načina da budete zadovoljni u dugoj vezi je da se smejete sa partnerom. Zato se ne plašite da pokažete svoju “šašavu” stranu, a možda se i iznenadite koliko su vaš i partnerov smisao za humor slični.

4. Tražite ono što želite

Ako mislite da postoji nešto što će učiniti da budete zadovoljniji i srećniji u vezi, tražite to od partnera, savetuje stručnjak za veze Džena Ponamen.

“Budite jasni u vezi sa onim što želite, bez obzira na to koliko vam je možda neprijatno. Pomozite im da vam pomognu”, kaže ona.

5. Pravite planove za zajedničku budućnost

Kada ste u vezi sa pravim ili pravom, pravljenje planova za budućnost je rizik koji možete da preduzmete u ranoj fazi veze. To može da se tiče vašeg zajedničkog odmora, zajedničkog života, pa čak i vaše buduće porodice.

“Šta god da je to, pričate o budućnosti zato što ne možete da je zamislite jedno bez drugog. To ne znači nužno da morate odmah da se verite, već da od veze želite isto”, kaže Hajdi Mekbejn.

Zaljubljenost je jedan od najlepših osećaja na svetu. U isto vreme, može da bude i pomalo strašno, posebno na početku veze, dok vaš odnos ne postane bliskiji. Ali, ako skupite hrabrost da preduzmete rizik, sve su šanse da ćete uživati u rezultatima.

Izvor: www. mondo.rs