Zanimljivosti

Robot-hemičar dolazi i SPASAVA SVET!

118views

Obični naučnici mogu da otkriju tek ograničen broj novih hemijskih reakcija, pa je, osim kada su u pitanju srećne slučajnosti, potrebno po nekoliko godina da se dođe do novih lekova koji bi mogli da spase na hiljade života.

Upravo zbog činjenice da je ljudima potrebno mnogo više vremena u istraživanjima i otkrivanju novih lekova, univerzitet u Glazgovu je odlučio da teži deo posla prepusti robotima. Zato je tim stručnjaka razvio robota-hemičara koji koristi mašinsko učenje kako bi brže došao do rezultata, te novih hemijskih reakcija i molekula.

Naime, robot na taj način predviđa rezultate hemijskih reakcija, a na osnovu prethodnih naučnih iskustava. U testu sa 1.000 mogućih reakcija između 18 supstanci, robot je morao da prouči tek stotinu, a da bi predvideo i ostale reakcije sa tačnošću od 80 odsto.

Stručnjaci sa univerziteta su objavili da su otkrili četiri nove reakcije samo tokom ovog testa, a smatra se da do jedne od njih ne bi došli u narednih nekoliko godina. Pretpostavlja se da će ovaj robot u budućnosti dramatično ubrzati brojna istraživanja, što će naučnicima ostaviti više vremena da se bave dobijenim rezultatima, te mogućim primenama. Tako bi ovaj robot mogao da dovede do kreiranja novih lekova, ali i izdržljivijih baterija, te otpornijih materijala.

Izvor: Alo.rs