Lifestyle

SPREMAMO ZAJEDNO ZIMNICU: Napravite lovačku salatu i ljutu papriku

1.2kviews

Lovačka salata
Sastojci:
2l sveže isceđenog soka od paradajza
3kg crvene paprike
1/2kg šargarepe
1/2kg crnog luka
2 glavice belog luka
1/2kg šargarepe
2 veze peršuna
100ml ulja
100ml sirćeta
100g šećera
3-5 kašika soli
2 kašičice bibera
Po želji ljuta papričica

Priprema:
Dobro oprati teglice i staviti ih u hladnu rernu. Uključiti rernu na 100 stepeni i zagrevati ih najmanje sat vremena. Paradajz kuvati dok tečnost ne uvri na 1l zapremine (potrebno je oko ½ sata). Papriku dobro oprati i iseckati na kockice. Šargarepu oguliti, pa i nju i iseckati na kockice. Crni luk očistiti i sitno iseckati. Beli luk očistiti i iseckati na listiće. Kada paradajz uvri, dodati papriku, šargarepu, crni i beli luk, po želji seckanu ljutu papriku, ulje, sirće, biber, šećer i 3 kašike soli, pa kuvati uz povremeno mešanje. Kako vreme odmiče, potrebno je sve češće mešati. Pred kraj dodati iseckan peršun i rashladiti 2-3 kašike smese, pa probati. Po potrebi dosoliti. Ukupno vreme kuvanja povrća je oko sat vremena, ukoliko se želi nešto gušća salata. Vrelu salatu sipati u vrele teglice, dobro ih zatvarati poklopcima i ušuškati ih u staro ćebe. Ostaviti ih tako dok se sasvim ne ohlade, pa ih ostaviti na uobičajeno mesto čuvanja zimnice. Načetu teglu čuvati u frižideru.

Ljuta šargarepa
Sastojci:
3kg šargarepe
3 veze peršuna
3 veze celerovog lišća
3 veća korena rena
300g belog luka
1/2kg ljute paprike

Sastojci za preliv:

3l vode
1l sirćeta
200g soli
150g šećera
1/2 vinobrana
Priprema:
Sve sastojke pripremiti u zasebnim činijama. Šargarepu skuvati, ali ne sasvim: potrebno je da ostane čvrsta, da se ne raskuva (da bude al dente). Iseći je na kolutove. Peršun sitno iseckati. Celer sitno iseckati. Ren izrendati. Beli luk istisnuti kroz presu. Ljute paprike ispeći na roštilju, ostaviti u poklopljenom sudu, pa ih oguliti i očistiti od peteljki i semena. Sitno ih iseckati. U čiste, male teglice ređati po slojevima prema željenom redosledu (predlog: šargarepa, peršun, beli luk, celer, ren). Slojeve ređati do vrha teglice. Sipati vodu u šerpu, dodati šećer i so i prokuvati. Potpuno ohladiti, pa dodati sirće. U maloj šoljici pomešati malo ove tečnosti sa vinobranom i mešati dok se potpuno ne otopi. Dodati ostatku pripremljene tečnosti. Prelivom zaliti pripremljeno povrće u teglicama, dobro ih zatvoriti i odložiti. Koristiti nakon 20-ak dana.

Izvor: prakticnazena.tv