Zanimljivosti

Šta znamo o nesanici?

824views

Svaki dan se susrećemo sa nesanicom, ona ima veliki uticaj na ukupan život i na zdravlje. Ovo su samo neke od koristi dobrog sna:

* Izgledaćete i osećaćete se bolje
* Lakše ćete komunicirati sa ljudima oko sebe
* Sigurnije ćete voziti
* Bićete manji skloni stresu
* Imaćete veću kreativnost i poslovnu anganžovanost
* Ojačaćete organizam i borbu protiv bolesti
* Uživaćete više u životu

Vrlo je bitno da namestiite svoj telesni sat, odredite koliko dnevno trebate sna, i držite se toga. Ljudi su žrtve navika, ništa nije drugačije ni sa snom. Takođe vodite računa da kasno popodne ne jedete teške namirnice, i izbegavajte kafu, čaj i čokoladu pre spavanja. Temperatura u sobi u kojoj spavate bi trebala biti nešto hladnija nego u dnevnom boravku. Tišina i svetlo su isto bitni faktori. Topla kupka pre kreveta vas može opustiti pred spavanje. Čitajte knjigu koja će vas opustiti pred spavanje, jer najvažnija stvar je da morate da zaboravite na dnevne probleme. Krevet je ipak, za spavanje, a ne razmišljanje.

Foto: Promo

 

Nesanica se deli na :

 – teško uspavljivanje (nesanica na početku spavanja)

 – učestalo i stalno buđenje (teškoće održavanja spavanja)

 – trajnu pospanost uprkos odgovarajućoj dužini spavanja (neodmarajuće spavanje)

Trajanje nesanice je takođe vrlo važno.

Kratkotrajna nesanica traje od nekoliko dana do 3 nedelje, uglavnom se zasniva na stresu, dugotrajna nesanica traje mesecima ili godinama, može biti trajna, ima znatne štetne posledice u obliku nemogućstva obavljanja dnevnih obaveza, poremećaja raspoloženja, odnosa u porodici.

Nekoliko noći slabog spavanja, obično su uzrok stresa ili uzbuđenja, uobičajena su i česta pojava, i ne ostavljaju trajne posledice na zdravlje čoveka.