Zanimljivosti

Donosimo vam par ideja za letovanje ove godine!

129views

Ako ste se zasitili uobičajene turističke ponude za letovanja, predlažemo vam da istražite ove fantastične destinacije – povoljnije su nego što mislite, a izuzetno lepe i interesantne!

Deset dana plaže godišnje, i povratak kući – koncept letovanja koji brzo i lako dosadi. Želite da obiđete mesta nimalo slična svim na kojima ste već bili, ili želite da vaše prvo daleko putovanje zaista vredi – ali se plašite razočarenja i visokih cena?

Ovde smo izdvojili sigurne varijante: bez reka napadnih turista, sezonskog kiča i po konkurentnim cenama koje je uz malo potrage sasvim moguće pronaći!

 Evija – mir i uživanje u hladu borova

nesvakidasnje ideje za letovanje 0

Da, u pitanju je Grčka – ali destinacija koja je među našim turistima nepravedno zanemarena! Evija, odnosno Evbeja, drugo je najveće ostrvo u Grčkoj, prepuno plaža, reka koje presecaju planinske predele, mirisnih šuma i prirodnih lepota.

– cene su niske u poređenju sa drugim ostrvskim destinacijama;
– postoji odlična ponuda last minute aranžmana – za dodatna sniženja;
– celo ostrvo je ostalo dobro očuvano i mirno jer još uvek nije mnogo popularno (idealno za one koji ne vole da se guraju s rekama turista), mada u poslednje vreme uzima maha!
– u pitanju je jedinstvena regija, sa puno lekovitih termalnih izvora – banjski turizam na moru je zaista posebno iskustvo!

Skijatos, živopisni kutak sa prekrasnim plažama

nesvakidasnje ideje za letovanje 1

Za ovo grčko ostrvo se turisti odlučuju nešto ređe, upravo jer nije povezano s kopnom, ali propušta se jedno od najlepših mesta za letovanje u Grčkoj.

Iskusniji putnici znaju da vam za fantastično, a jeftino letovanje automobil nije neophodan, i to je slučaj i sa Skijatosom: uz povoljne karte za čarter – letove i opuštajuću vožnju trajektom iz centralne Grčke, tu ste brže nego što mislite, a za kretanje po ostrvu postoje mnoge mogućnosti dnevnih ekskurzija brodićima.

Pored mnogih plaža sa zlatnim peskom i čistom vodom, ovde se uživa i u uzbudljivom noćnom životu, a ako vam boravak u jednom mestu brzo dosadi, možete posetiti okolna ostrva iz grupe Sporades – Skopelos i Alonisos.

Madeira: gastro raj i uzbuđenje!

nesvakidasnje ideje za letovanje 2

Madeira je predivno ostrvo u Portugaliji, idealno mesto za one koji vole da su stalno u pokretu, upoznaju nove kulture, aktivni su, planinare, ali i za gurmanekoji novac radije daju na isprobavanje jedinstvenih lokalnih specijaliteta nego na tričarije iz suvenirnica.

Ovde su plaže u drugom planu (ima ih u mestima Calheta i Machico), i one nisu primarni razlog za posetu; klimu koja je prelepa tokom cele godine radije iskoristite da pešačite brdima i planinama, popnete se iznad oblaka na vrh Pico do Arieiro, vozite žičarom do spektakularne Botaničke bašte i Monte palate, a onda i spustite toboganom!

Nesvakidašnje letovanje upotpunite isprobavanjem egzotičnog voća: čuvene su portugalske banane, male i mnogo lepšeg ukusa, a zatim i tamarilo, šećerna jabuka, i svi drugi prekrasni plodovi sa lokalnih pijaca. Osim vrhunskih vina Madeire, sjajno lokalno piće je poncha; neodoljivo slatkog, citrusnog ukusa – ali alkoholno!

Do Madeire se putuje avionom, uz presedanje u Lisabonu – tako da usput možete obići i prestonicu, a cene karata nekada budu i oko 35 evra!

Zanzibar – egzotična lepota nikada nije bila bliža!

nesvakidasnje ideje za letovanje 3

Daleka destinacija poput Zanzibara se, kada je potraga za letnjom destinacijom u pitanju, pominje vrlo retko i gotovo u šali: još uvek važi mišljenje da se za tako dalek put mora izdvojiti čitavo bogatstvo.

Ipak – to više nije slučaj!

U trci da svojim mušterijama svaki kutak sveta učine dostupnim, turističke agencije su u redovnu ponudu uvrstile i egzotične, daleke destinacije poput Zanzibara, gde možete iskusiti:

– safari nacionalnim parkovima gde žive lavovi, zebre, žirafe, slonovi, antilope…
– upoznavanje sa kulturom lokalnih plemena i načinom života potpuno stranim zapadnom svetu;
– plantaže začina izvrsnog kvaliteta;
– koralne grebene i ronjenje vodama gde plove neverovatne morske vrste;
– prostrane plaže, blistavo čiste i izuzetno lepe;
– netaknutu prirodu, egzotičnu floru i faunu.

Jasno je – do ovakvog mesta se ne može stići autobusom za par hiljada dinara, ali iskoristite svaku priliku koja vam se pruži da posetite ovo neverovatno ostrvo; kako sada i konvencionalne agencije nude put do Zanzibara, cene postaju sve konkurentnije!

Taormina na Siciliji: magična atmosfera italijanskih mitova

nesvakidasnje ideje za letovanje 4

Za one koji su u potrazi za nesvakidašnjim destinacijama koje nisu na kraju sveta, tu je bliska Italija i ovaj prelepi sicilijanski grad.

Taormina je još od prvog izgrađenog hotela u 19. veku bio pribežište bogatih i slavnih: ovde su uživali Oskar Vajld, Gustav Klimt, Keri Grant, Marlen Ditrih, Elizabet Tejlor, redovi i redovi popularnih slikara, režisera, književnika, glumaca i glumica. Zahvaljujući povoljnim cenama koje možete uhvatiti ranim rezervacijama, first i last minute ponudama, kao i low cost kartama, ekskluzivna Taormina dostupna je i vama, za letovanje koje se zaista razlikuje.

Od atrakcija u gradu treba obići:

– Gradske bašte – tri hektara najlepše mediteranske flore koja se brižljivo neguje, za šetnju prekrasnim popločanim stazama, pagodama i objektima sa arabeskama;

– Vizantijska Madona – pronađena u starom bunaru, a prema legendi tu su je spustili anđeli, i zato se misli da nije načinjena judskom rukom;

– Badia Vecchia, Palazzo Corvaja, Palazzo Duca di S. Stefano – drevni arhitektonski dragulji;

– Crkva Sv. Avgustina – posvećena svecu koji je učinio čudo i sačuvao grad od kuge, a danas gradska biblioteka.

Ova mesta su zaista drugačija od tipičnih letnjih destinacija, i vredi ih posetiti – kada već putujete, neka celokupno iskustvo bude za pamćenje!