Zanimljivosti

JOGA – SAVETI ZA ZIMU..

717views

Brzi joga i životni saveti koji će Vam pomoći da se nosite sa nekim čestim problemima koje nam sezona donosi sa sobom i zahvaljujući kojima ćete više uživati u zimi.

Foto: Promo

Ništa ne može da se poredi sa osećajem ušuškavanja pod ćebetom hladnog zimskog jutra. Budite se lenji uz šolju vruće kafe, pijuckate je dok uživate u izmaglici kroz prozor, ili grickate orah i urmu uveče. Zima sa sobom donosi sve ove luksuze i mnoge druge. Međutim, ona nam nažalost donosi i suvu kožu, popucale usne, bol u telu, hladnoću, kašalj, virusne infekcije i bol u zglobovima. Da ne zaboravimo generalan tup i sumoran osećaj koji je nepoželjan poklon zime napolju.

Joga može biti Vaša dodatna zaštita ove zime tako što će Vam obezbeđivati toplotu i snagu da se borite protiv čestih infekcija. Mi ćemo Vam navesti nekoliko saveta koji Vam mogu pomoći da u potpunosti uživate u duhu sezone.

1. Ugrejte se

Koliko god bila primamljiva ideja da dugo spavate, potrudite se da ne izbegavate Vaše vreme za jogu. Pomoći će Vam da se ugrejete i takođe će sprečiti one uobičajene bolove i ukočenost u zglobovima. Započnite svoj dan sa nekoliko ciklusa „Surya Namaskara“ koje će da prati vežbe za zagrevanje. Takođe, uključite „Sukshma Vyayam“ u svoje vežbanje. Ovo može pomoći da se spreči krutost u zglobovima, nešto što se često pojavljuje zimi, posebno među starijima.

2. Sprečite grip

Kada dođe zima ona donosi sa sobom prehlade, kašalj, virusnu groznicu i slično. Redovno vežbanje joge pomaže da se ojača imunitet tela tako da možete sprečiti bakterije.
Izvođenje pranayame (vežbe disanja) pomaže pročišćavanju začepljenosti u grudima, što je veoma često tokom zime i takođe pomaže u jačanju imuniteta. Najbolje za ovo doba je Surya Bhedana (disanje kroz desnu nozdrvu). Kapal Bhati Pranayama (tehnika disanja) takođe greje telo i dobro je da se vežba zimi. Takođe, probajte Jal Neti, drevnu joga tehniku koja se uči na Sri Sri Yoga nivo 2 programu, za borbu protiv čestih alergija tokom zime.

3. Borite se protiv melanholije

Dosadno i sumorno vreme napolju automatski baca svoju senku na nas i bez ikakvog razloga, često se osećamo neraspoloženo i letargično. Odvjite vreme za meditiranje ove sezone. Deluje tako što instant menja raspoloženje i sami možete videti promenu! Dobra je ideja da sedite sa zatvorenim očima nekoliko minuta na kraju vaše dnevne joga vežbe (nakon asana i pranajama). To je savršen početak dana, koji Vas priprema da se suočite sa danom sa snagom i osmehom.

4. Udovoljavajte sebi ali se i trošite

Čini se da nam zima daje izgovor da navalimo na bezbrojne poslastice-i slatke i pikantne. Međutim, ne dozvolite da Vam to postane izgovor da nabacite kilograme ove zime. Jedite šta god želite ali se takođe oznojte uz aktivne joga asane (položaje) i istezanja koji će Vam pomoći da smanjite težinu dok takođe tonirate unutrašnje organe.

Vežbajte ove asane da biste poboljšali svoj imunitet ove sezone.